Wandeling en geleid bezoek museum Belgisch Trekpaard Vollezele

VOLLEZELE – Vlaamse Werkgroep DE VREDE – afdeling Vlezenbeek – trekt op zondag 29 november 2015 naar Vollezele voor een wandeling  en geleid bezoek aan het Museum  van het Belgisch Trekpaard.

Voor het museumbezoek, onder leiding van een deskundige en enthousiaste gids, maakt de groep een geleide wandeling in het dorp langs het stiltegebied, de Congoberg en enkele imposante vierkanthoeven.

Brillant

De mooie gemeente Vollezele genoot in de 19de eeuw bekendheid tot in het verre buitenland omwille van haar fokkerijen  van trekpaarden.  Het gonsde er van de bedrijvigheid in de “Harras de Vollezele”  van R. Van der Schueren, waar de grote kampioen Brillant geboren werd. Hij oogstte overal in Europa lof en prijzen en  kan de stamvader van het Belgisch trekpaard genoemd worden. Voor de vader van Brillant, Orange I, ook uit de stal van Van der Schueren, werd in 1992 op de Markt van Lennik een reuzegroot standbeeld onthuld. Het kreeg de titel mee “Prins, de trots van Brabant”.

Deze trekpaarden behoorden op het einde van de 19de eeuw tot één van onze belangrijkste exportproducten.  Grote aantallen werden verkocht aan landen als de Verenigde Staten van Amerika en Rusland. Zij werden ingeschakeld in de landbouw, het transport en de industrie.

Na de eerste wereldoorlog zorgde een oprukkende mechanisering voor de geleidelijke terugloop van de trekpaardenfokkerij. Een historisch dieptepunt werd bereikt in de jaren ’70 van de 20ste eeuw.  Vanaf het einde van de jaren ’80 ontstond er langzaam aan een heropleving van de belangstelling voor het trekpaard. Het behoud van deze prachtige dieren als levend erfgoed wordt ter harte genomen door enkele bevlogen paardenliefhebbers en succesvolle zakenlui. De paarden worden nu hoofdzakelijk ingezet  voor optochten en recreatieve doeleinden.

Sinds enkele jaren wordt de herinnering aan het fokken van trekpaarden en de rol hierin van de gemeente Vollezele levendig gehouden in een interactief museum in het oud-gemeentehuis van deze deelgemeente van Galmaarden.

 

Concreet :     Zondag  29 november 2015

Afspraak Gemeenteplein Vlezenbeek voor carpooling : 13 u

Afspraak oud-gemeentehuis Vollezele  -  Oudstrijdersplein  4 – 1570 Vollezele

Start wandeling (6 km) Vollezele :  13.45 u – stevige wandelschoenen aanbevolen

Geleid bezoek museum : 15 u - einde bezoek : 16.30 - Deelname :  € 4  leden  -  €  6  niet-leden

Vooraf inschrijven verplicht : jan.quinart@telenet.be – tel. 02/569.17.52 – Gelieve te vermelden of en hoeveel carpoolplaatsen u kan aanbieden of indien u zelf over geen vervoer beschikt en u wenst gebruik te maken van de carpooldienst.

U bent ingeschreven van zodra uw overschrijving uiterlijk op 20.11.2015 ontvangen is op rekeningnummer BE79 0012 3566 6933 met vermelding van “Vollezele” en de namen van de deelnemers.

Maximum aantal deelnemers: 25 personen, wees er dus snel bij.

Org. : Vlaamse Werkgroep DE VREDE – afdeling Vlezenbeek

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?