Fietswielen kleuren Halle tijdens November Wereldmaand

HALLE - In november organiseren heel wat Halse verenigingen samen met de stad ‘November Wereldmaand’. Een maand die de boodschap van solidariteit en openheid uitstraalt. Op het programma staan onder andere films, infomomenten, tentoonstellingen en andere evenementen. De Oude Post wordt opnieuw omgetoverd tot een gezellig Wereldcafé als ontmoetingspunt.

Start met de fiets

Omdat de VN-klimaattop van Parijs eind november start kiest de organisatie dit jaar voor ‘klimaat’ als centraal thema. Dit thema is de groene draad in het programma.

November Wereldmaand gaat van start met een vrolijke fietsstoet. Op 5 november fietsen alle deelnemers samen van het stationsplein naar de 3 tentoonstellingen in het stadhuis, CC ’t Vondel en het Wereldcafé. Langs het parcours hangen versierde fietswielen. De 3-koppige band B Road Bastards neemt plaats op originele fietsen en gaat de uitdaging aan om hun repertoire tijdens de tocht te spelen. Sfeer verzekerd! Iedereen mag aansluiten, afspraak om 19 uur op het stationsplein met jouw fiets klaar voor vertrek.

Met fiets of bus naar Parijs

Op 24 november beginnen een 15-tal Halse fietsers aan de 5-daagse fietstocht naar Parijs. De tocht Brussel – Parijs, met in totaal 330 fietsers, wordt georganiseerd door Climate Express. Wil je de deelnemers aanmoedigen, kom dan om 10u30 op het stationsplein supporteren. Daar passeert deze fietskaravaan en sluiten de sportieve Hallenaren aan.

Wil je graag mee naar de klimaatmars op 29 november? Schrijf je in op de website van www.climate-express.be met ‘Wereldmaand Halle’ als organisatie. Zo zit je samen met de andere deelnemers van de wereldmaand op de bus. De bus vertrekt rond 7 uur in Halle en je bent terug thuis om 23 uur. Het wordt zeker een unieke ervaring!

Fietswielen overal in de stad

November Wereldmaand brengt graag kleur in het stadsbeeld. Dit jaar zal je versierde fietswielen kunnen spotten. Van verschillende fietswinkels en de fietsherstelplaats van Groep INTRO ontvingen we meer dan 150 fietswielen. Verschillende verenigingen en scholen staken de handen uit de mouwen om ze te versieren.

Wil je ze graag eens bewonderen? Passeer in november eens aan het kanaal, het oud gemeentehuis in Buizingen, de bibliotheek, het Wereldcafé of het Park in Lembeek.

Thema-activiteiten

Heel wat activiteiten sluiten aan bij het klimaatthema. Zo staan vaste waarden zoals het Repair Café en de Ruil- en weggeefbeurs op het programma.
Toernee Mondi’alle kiest dit jaar voor het thema Toernee Ped’alle en zet op deze manier de fiets als vervoermiddel in de kijker.

Nieuw dit jaar is de tentoonstelling van fotoclub Iris met klimaatbeelden; de infoavond van Pajopower over burgerinitiatieven en de lezing van Natuurpunt over de gevolgen van klimaatsverandering voor de biodiversiteit van plantjes en beestjes.

Ook de moeite waard

Buiten het klimaatthema – al kan er altijd wel een link gelegd worden – zijn er nog een aantal nieuwe activiteiten. Zo vindt er eind november een eerste Café Klasj plaats. Een pop-up huiskamer wordt ingericht als ontmoetingsruimte voor een gezellige babbel. Je maakt er ook kennis met originele (2de hands)items en streekproducten.

De integratieraad en Café Combinne hebben samen een programma uitgewerkt: 3 dinsdagen op rij nodigen ze je uit voor ‘Halle… Mix-it!’ Het doel van deze activiteiten is ontmoeting tussen Nederlandstaligen en anderstaligen stimuleren. Dit doen ze met een jam met instrumenten van over de hele wereld, een ludieke quiz en een informatief spel over de ecologische voetafdruk en ontbossing.

Tijdens ‘Muziek in een handgebaar‘ wordt een optreden vertaald in gebarentaal voor doven en slechthorenden. Verder staan er tal van interessante infoavonden op het programma: de conflicten in Israël-Palestina en Syrië, Annemie Struyf komt vertellen over haar ontmoetingen met vrouwen in Afghanistan; Halle zonder grenzen zoomt in op de vluchtelingencrisis en Platform Levensbeschouwing verduidelijkt de verschillen tussen de Islam en IS.  

Ook CC ’t Vondel sluit aan bij de Wereldmaand met familievoorstellingen, kookworkshops, lezingen, comedy en theater.

Klimaat-wereldmaandlied

Deze traditie wordt in ere gehouden. Net als de 3 vorige edities heeft November Wereldmaand ook in 2015 een Wereldmaandlied. Het lied wordt gebracht door “De Manager”, een nieuwe band uit Halle met de enthousiaste Wereldmaandmedewerker Bram Ghysels als frontman. Het lied heet ‘Sauvez le climat’ wat natuurlijk perfect past in het thema. “De Manager” roept politici en burgers in Parijs op tot actie.

Meer info

Een overzicht van de activiteiten vind je in het programmaboekje en op www.novemberwereldmaand.be. Via de facebookpagina van November Wereldmaand blijf je op de hoogte en kan je de sfeer opsnuiven: www.facebook.com/november.wereldmaand.

De wereldmaand bestaat uit een enorm gemotiveerde ploeg verenigingen en enthousiaste vrijwilligers. Zonder hen kan dit project onmogelijk gerealiseerd worden. De 3 stadsdiensten die het project trekken en ondersteunen zijn de integratiedienst, de dienst ontwikkelingssamenwerking en CC ’t Vondel.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?