'Matisse and Henri', een nieuwe kledinglijn voor jongens en hun papa’s

GOOIK – Op zondag 18 oktober houdt ‘Henri Matisse’ een eerste opendeur in hun gloednieuw kantoor langs de Edingsesteenweg in Gooik. Bij ‘Henri Matisse’ vind je veelvuldig combineerbare hemdjes, broekjes en pullovers in allerlei kleuren voor de zoon en ook al pulletjes voor de pappa.

Lieve De Dobbelaere startte onlangs de eigen kledinglijn ‘Henri Matisse’ voor jongens op.  Voor de naam van haar zaak vond ze inspiratie bij de Franse schilder Henri Matisse. “In de zoektocht naar een naam voor ons zoontje eind 2011 vonden we één week voor de geboorte inspiratie bij Henri Matisse, soms ook ‘Meester van de kleur’ genoemd.  En kleur, dat was net wat we wilden.  Ons zoontje werd geboren. We noemden hem Matisse! “, vertelt Lieve.

Drie jaar later ging een oude droom in vervulling. Lieve startte een eigen modezaak.  “En opnieuw ging  ik op zoek naar een naam en opnieuw bracht Henri Matisse licht in de duisternis. In een biografie van de schilder staat te lezen hoe zijn vrouw, in de beginjaren van zijn schildersloopbaan, in Parijs een modezaakje dreef. Lang hoefde ik niet meer te twijfelen: 'Matisse and Henri' is de naam van mijn kledingmerk.”

Singer

De 39-jarige Lieve De Dobbeleer groeide met haar twee zussen op in het warme ouderlijke nest in Gooik. “Toen ik elf jaar oud was vond ik op zolder bij mijn grootouders een mooie Singer naaimachine. Ik haalde met weinig enthousiasme mijn diploma economie en boekhouden maar bleef in mijn vrije tijd mijn creativiteit botvieren op die goeie ouwe Singer. Netjes afgewerkte balletrokjes, klokrokjes, boventopjes en kimonojasjes rolden uit de machine.”

In 1994 koos Lieve resoluut voor mode en confectie en ze schreef zich in voor de opleiding Confectie Industrieel Management aan de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven in Aalst. Met haar diploma op zak ging ze aan de slag bij de Amerikaanse technologiegigant Gerber Technology,  een gekende ontwikkelaar van patroonsoftware . “Mijn job bracht mij in contact met vele confectiebedrijven in de Benelux. In 2000 verhuisde ik naar Rotterdam om er bij Bandolera Nederland 17 verschillende patroon-computersystemen te integreren. Later begeleidde ik het automatisatieproces bij confectiebedrijven zoals Caroline Biss, Tommy Hilfiger, O’Neill, Rucanor , Tonickx en Vlerick.

Oude droom

Met de geboorte van hun zoontje Matisse groeide het besef dat de nieuwe gezinssituatie niet te combineren valt met het strakke werkritme van de voorgaande jaren. Nieuwe keuzes drongen zich op en de oude droom krijgt vorm. Onder de naam ‘Matisse and Henri’ brengt Lieve haar eigen collectie op de markt. Evenwel onder een totaal nieuw concept: geen klassieke winkel, maar een moderne webshop voor de modebewuste ouder die ook voor de kinderen kwaliteitsvolle kledij wenst.

“Ik heb eerst een bevraging gedaan bij een aantal moeders en daar uit bleek dat nogal wat mensen ontevreden zijn met het aanbod, te veel jeans, te veel donker blauw of grijs. Kinderkleding moet goed uit de was komen want die moet veel wasbeurten ondergaan. Ik ondervond ook dat het bezoek aan een kledingswinkel met Matisse een stresserende bedoening is. Online kan je rustig je keuze den en moet je geen overhaaste beslissingen nemen”, weet Lieve.

In oktober 2014 vond Lieve in Italië een kleine fabriek en in februari was de zomercollectie er. “De kleuren haal ik uit de collecties die op de markt gaan komen. Het is dan snel handelen. Ik breng dus kledij voor jongentjes die bij die van de mama’s passen omdat het dezelfde tinten zijn. Op een 6 maand tijd had ik de doelgroep, die ik op het oog had, te pakken. Ik mik op gezinnen die graag als geheel naar buiten komen. Het ging door mond –op-mond-reclame en via de sociale media. “

Twee broekjes, twee hemdje en twee pulls

Lieve begon met twee broeken voor kleine en grote jongens, hemdjes en pulletjes in verschillende kleuren waardoor ze gemakkelijk te combineren zijn. De broekjes zijn zo gemaakt dat ze een heel seizoen kunnen gedragen worden. Je kan ze onderaan omslaan, ze blijven netjes ogen.

“We hebben ook twee hemdjes waarvan één met Italiaanse kraag en één met een gewoon kolletje. Voor de winter zijn er de pulletjes in breigoed, ook weer perfect combineerbaar met de broekjes en de hemdjes. Het maakt het ’s morgens heel wat eenvoudiger om de kinderen aan te kleden. Als je eens het product kent kan je het gerust op het internet kopen”, vertelt Lieve.

De papa’s

Lieve kreeg ook al vragen om meisjeskledij te ontwerpen maar ze houdt de boot nog af. In de kledingswinkels is er een overaanbod voor meisjes maar vind je er te weinig voor jongens. De papa’s kunnen zich wel al kleden met onze pulls zodat ze er net als hun zoontje bij lopen. “We zijn ook die collectie aan het opbouwen, de pulletjes zijn nog niet beschikbaar in alle kleuren”, aldus Lieve.

De kledingstukken worden geleverd in een mooie doos met een bedankingskaartje, een kaartje met staaltjes en een geschenkje. Lieve zorgt zelf voor de verzending en levert in de buurt.

Een nieuw kantoor

Je kan de hele collectie terug vinden op het internet.  “Maar ik wil ook in contact zijn met de klanten die me mogen bellen als ze hulp nodig hebben. De mama’s kunnen hier rustig kledij uitzoeken terwijl de kinderen spelen in de tuin. Daarna kunnen ze rustig passen”, zegt Lieve die graag luistert naar de opmerkingen van de klanten waardoor ze weet wat ze nog missen.

Het splinternieuwe kantoor van 'Matisse and Henri' is open op zondag 18 oktober van 11 tot 17 uur. Het is gelegen op de Edingsesteenweg 99 in Gooik, boven de ING-bank.

Info: http://www.matisseandhenri.com/NL/web-2574/onze-blog


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?