Schepenen en ambtenaren op wegenwerfbezoek in Herne en Bever

HERNE / BEVER / LEEUW – Een aantal schepenen en ambtenaren hebben na een infosessie over de nieuwe groepsaanbesteding onderhoud wegen- en infrastructuur 2016 een bezoek gebracht aan een werf in Bever en Herne waar er betonwerken worden uitgevoerd in het kader van de groepsaanbesteding 2015 van Haviland.

Het theoretische gedeelte handelde over de laatste nieuwtjes rond duurzaam wegenonderhoud. Daarna trokken de schepenen en ambtenaren op werfbezoek. Op de kruising tussen Puydt (Bever) en de Zullikstraat (Herne) worden op dit moment de betonwerken  uitgevoerd.

Filip De Ryst van Haviland vertelde dat er bij de heraanleg van de slechte asfaltwegen in fases werd gewerkt om rekening te kunnen houden met de activiteiten van de landbouwers. “We contacteerden de landbouwers om te weten wanneer ze zouden zaaien en oogsten.”

Schepen Lieven Vandenneucker (gemeente Herne) is tevreden over de samenwerking met Haviland. “Herne is een gemeente met amper meer dan 6.000 inwoners maar we staan wel in voor 242 km wegen. Door de samenaankoop kan de kostprijs gedrukt. Bovendien is onze technische dienst te klein om dergelijke werven op te volgen. Haviland zorgde voor een perfecte opvolging. We willen volgend jaar een aantal betonvlakken en asfaltwegen heraanleggen en overwegen weer met Haviland te werken.”  De schepen vermelde ook dat Herne er voor koos om de werken per dorp te concentreren. Als er ergens boeren aan het werk zijn kan de wegaanleg op een andere plaats verder gezet worden.

Schepen Bart Keymolen, van de grotere gemeente Sint-Pieters-Leeuw met 220 km wegen , was er niet zo van overtuigd dat de kostprijs echt lager lag. “We waren eerst wat terug houdend omdat we al jaren een investeringsplan volgen voor onze wegen. Telkens als nutsmaatschappijen ergens passeren herstellen we ook de wegen. We hadden het er wat moeilijk mee dat Haviland vroeg om de te herstellen straten te benoemen. Uiteindelijk lieten we 2 km of 7.000 m² weg herstellen. Alles staat en valt met een goede opvolging en dat zouden wij met onze technische dienst niet zo goed gekund hebben. “

De schepen is er niet helemaal van overtuigd dat er aan het goedkoopste tarief is gewerkt. “We hebben het wat nagekeken en we merken dat alle aannemers tegenwoordig met scherpere prijzen voor de dag komen.  Maar waar we wel zeker van zijn, is dat we bespaard hebben op werk voor onze technische dienst. Het eindresultaat is heel bevredigend”, aldus schepen Bart Keymolen.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?