West-Vlamingen verbroederen al zestig jaar in Dilbeek

DILBEEK - West-Vlamingen Dilbeek, een vereniging die West-Vlamingen uit de westelijke rand rond Brussel samenbrengt, blaast zestig kaarsjes uit en dat zal deze maand uitgebreid gevierd worden.

De vereniging werd opgericht in 1955 tijdens de jaarmarkt van Dilbeek en bestond uit West-Vlamingen die naar de rand van Brussel afzakten om economische redenen. Op haar hoogtepunt in de jaren '80 telde de 'Bond van West-Vlamingen' maar liefst 400 gezinnen als lid.

Een dertigtal jaar later blijven daar ongeveer 135 gezinnen van over. Het gaat intussen ook niet meer enkel om West-Vlamingen die in Dilbeek wonen maar ook om leden uit de bredere omgeving zoals Zellik, Ternat, Sint-Pieters-Leeuw en Lennik. "Vroeger had quasi elk dorp in deze regio zijn 'Bond van West-Vlamingen' maar tegenwoordig zijn die op één hand te tellen", aldus Luc Bertheloot, voorzitter van West-Vlamingen Dilbeek. "Wij zijn nog bijzonder actief en organiseren een tiental activiteiten per jaar waaronder een Valentijnsdiner, dag- en meerdaagse uitstappen, een bedrijfsbezoek of een gewone wandeling. Elk jaar organiseren we ook een kaas-en wijnavond om onze kas te spijzen. Dat is altijd een groot succes. Het opmerkelijke is dat eetfestijnen helemaal niet bekend zijn in West-Vlaanderen. Het is een gewoonte die we hier met veel plezier leren kennen en dus ook overgenomen hebben."

Vergrijzing

De vereniging telt vooral oudere leden maar probeert daar toch wat aan te doen. Zo werd recent nog een website gelanceerd (www.westvlamingendilbeek.be) en zijn de Dilbeekse West-Vlamingen ook actief op Facebook. "De vereniging stond ook met een informatiestand op de Dag van de Dilbekenaar", aldus Bertheloot. "Heel wat jonge gezinnen spraken ons aan en wisten niet af van ons bestaan. We beseffen dat het zeker niet makkelijk zal worden om te verjongen maar we blijven zeker proberen."

Wereldberoemd in West-Vlaanderen

Om het 60 jarige bestaan van West-Vlamingen Dilbeek te vieren zal komende zondag een receptie worden gehouden in de oude raadszaal van het gemeentehuis. Onder andere schepen Bernadette Van Coillie en oud-burgemeester Stefaan Platteau, beide leden, zullen aanwezig zijn. Daarna gaan de leden samen eten in De Waerboom in Groot-Bijgaarden. Later op de maand, op 23 oktober, is er een concert van de West-Vlamingen Bart Verhelle en Arnold Sercu (wereldberoemd in West-Vlaanderen) in de Dilbeekse muziekacademie. Er worden een 200tal leden, vrienden en sympathisanten verwacht.

(Foto : L->R Bestuursleden Luc Bertheloot, Diane Vermaut, Sofie Verweiren, Jos Vandewalle en Agnes Soenen)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?