'Hoppenbrouwers' komt thuis in Westrand

DILBEEK - In de inkomhal van Westrand hangt sinds gisteren een echte 'Hoppenbrouwers'. Het schilderij van de hand van de architect van het gebouw, Alfons Hoppenbrouwers, werd in bruikleen geschonken door Thomas Valkeniers, de zaakvoerder van immokantoor Pajota. De inhuldiging van het werk gebeurde gisteren samen met de voorstelling van de grondige vernieuwingswerken in Westrand.

Want bij Westrand is de afgelopen zomermaanden niet stilgezeten. In tegendeel. De inkombalie is vernieuwd, er zijn de geautomatiseerde theatertrekken geïnstalleerd. De theaterzetels kregen een nieuwe bekleding en ook het dak van gebouw werd grondig aangepakt. Een totale investering van ongeveer 1,5 miljoen euro.

Grootste hap uit het budget ging naar de nieuwe theatertrekken. "In totaal kostte de automatisering 700.000 euro waarvan 430.000 euro gesubsidieerd werd door de Vlaamse Overheid", aldus Frans De Boeck, voorzitter van Westrand. "Een stevig bedrag maar Westrand is door deze ingreep één van de modernste theaterzalen geworden in Vlaanderen."

Opvallend feit is dat sinds de vernieuwing de theaterstoelen niet langer vaal blauw zijn. "Er is voor rode theaterzetels gekozen", aldus De Boeck. "Uiteraard niet zomaar een keuze. Rood is immers de eerste kleur die wegvalt als het donker wordt. Rood licht geeft ook geen invloed op je ogen bij nachtzicht en is vriendelijk voor het oog. Interessant om te weten is ook dat de demontage en montage van de 491 stoelen gebeurde door onze eigen theaterploeg. Een huzarenwerk, maar wel eentje waardoor we 30.000 euro bespaarden."

Grote kers op de taart

Op de goede afloop van de ingrijpende werken werd gisteren uitgebreid geklonken. Daarbij ging vooral heel wat aandacht uit naar de inhuldiging van een schilderij dat door Thomas Valkeniers van immokantoor Pajota in bruikleen is geschonken aan Westrand. Het gaat om 'De Gulden Snede' een werk van Alfons Hoppenbrouwers, de architect van het gebouw. Bij Westrand zijn ze zeer fier dat ze eindelijk een 'Hoppenbrouwers' in huis hebben.

Ook schepen Diane Van Hove (N-VA) is bijzonder in haar nopjes. "Het is altijd al mijn wens als schepen geweest om zoveel mogelijk kunst op openbaar domein te krijgen", zegt ze. "De realiteit is echter helemaal anders want hiervoor is amper budget voorzien. Toen ik mijn frustraties hierover enkele maanden geleden ventileerde bij Thomas Valkeniers van Pajota liet hij weten dat hij ons misschien wel kon helpen. Hij had immers twee werken van Alfons Hoppenbrouwers in zijn bezit, maar echter maar plaats om er eentje op te hangen. Voor dat andere werk zocht hij nog een geschikte locatie en uiteraard kwam Westrand al snel ter sprake."

Rode 'wijn'draad

Thomas Valkeniers van Pajota herinnert zich dat gesprek blijkbaar nog tot in detail. "Het was op de opening van het Dansaert Park in Groot-Bijgaarden en ik was toen samen met de schepen een goed glas rode wijn aan het drinken", weet Thomas nog goed. "Dat van die wijn lijkt een detail maar toen ik de kunstwerken van Hoppenbrouwers op de kop kon tikken was ik net hetzelfde aan het doen. Dat gebeurde in het Wivinaklooster waar de werken toen nog hingen. Ze zouden samen met heel wat andere werken eigenlijk verhuizen naar het archief van Sint-Lucas (nvdr : waar Hoppenbrouwers nog les gaf en directeur was) maar de broeders besloten er mij toch twee te verkopen."

Oproep

'De Gulden Snede' werd in bruikleen geschonken en zal de komende tien jaar in Westrand hangen. Schepen Van Hove roept intussen andere ondernemers op om het voorbeeld van Pajota te volgen. "Je weet maar nooit", zegt ze. "Er kan volgens mij nooit genoeg kunst in het straatbeeld te zien zijn."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?