'Dubieuze kasseien' zorgen voor bezorgdheid in Bodegem

SINT-MARTENS-BODEGEM - Er is bezorgdheid  ontstaan rond de 'Kandla-kasseien' die gebruikt worden bij de heraanleg van het dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem. "Men weet al jaren dat deze natuursteen een dubieus imago heeft met betrekking tot kinderarbeid", weet Dilbekenaar Gerry Wens. Volgens Arcadis, het studiebureau dat de plannen en het lastenboek opmaakte, is er echter geen enkel probleem met de stenen.

Arbeiders zijn al enkele weken in de weer om het dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem een volledige metamorfose te geven. Het plein zelf zal na afloop van de werken verkeer- en parkeervrij zijn. De parking, die op het plein zelf lag, is intussen al verhuisd naar een terrein vlakbij en ook de wegenis rond het plein krijgt een grondige opfrisbeurt.

Dilbekenaar Gerry Wens komt vaak voorbij de werken en stelde deze week vast dat er voor de heraanleg 'Kandla-kasseien' gebruikt worden. "Ik roep reeds enkele jaren dat de gemeente Dilbeek beter een expert in dienst zou nemen met betrekking tot de infrastructuur en de gebruikte materialen hiervoor. Tot mijn grote verbazing wordt er voor de aanleg van het gemeenteplein van Sint-Martens-Bodegem alweer gebruik gemaakt van Kandla-kasseien. Men weet al jaren dat deze natuursteen een dubieus imago heeft met betrekking tot kinderarbeid in India."

Volgens Jochem Binst van Arcadis, het studiebureau dat in opdracht van de gemeente de de herinrichtingsplannen opmaakte en het lastenboek opstelde, is er geen vuiltje aan de lucht. Hij geeft toe dat er al heel wat te doen is rond de 'Kandla-kasseien' maar in dit geval zou er volgens hem geen enkel probleem zijn. "Wij werken immers alleen samen met producenten die een certificaat kunnen voorleggen dat aan alle strenge normen voldoet. Daarbij hoort uiteraard ook dat er geen kinderarbeid aan te pas mag gekomen zijn.  Naast kwaliteit zijn zeker ook veiligheid en duurzaamheid bij ons het allerbelangrijkste en daar letten we dan ook nauwgezet op."

Struisvogelpolitiek volgens Gerry Wens. "De certificaten hebben geen enkele waarde", zegt hij. "Ze kunnen gekocht worden en er is nauwelijks controle. De laatste jaren zijn er meer dan genoeg reportages en artikelen verschenen over deze praktijken. Ik stel de gemeente voor in de toekomst geen Kandla-kasseien meer te leggen maar alternatieven te gebruiken zoals recuperatie Belgische porfier of Portugese graniet."

Artikels waarover Gerry het heeft :

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2340044
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150602_01710155
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150515_01682713


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?