School van Gaasbeek toont ervaring en vernieuwing op tweede SeptemberFestival

GAASBEEK - De School van Gaasbeek maakt zich op voor de tweede editie van haar SeptemberFestival, dat dit jaar op 11, 12 en 13 september 2015 valt. Het SeptemberFestival bouwt verder op de ontmoeting tussen ‘ervaring’ en ‘vernieuwing’. Er zijn enkele voorstellingen gepland op oude zolders.

Gedurende deze drie dagen treden op en rond het dorpsplein van Gaasbeek en de oude dorpsschool een groot aantal zangers, dansers, muzikanten en acteurs op. Naast de lokalen van de vroegere dorpsschool zelf, hebben er  ook presentaties plaats in het vroegere gemeentehuis, de Onze-Lieve-Vrouwkerk, drie zolders gelegen aan het dorpsplein en het dorpsplein zelf.

Werken en verblijven

De School van Gaasbeek is sinds 2014 een werkplaats en residentieplek voor kunstenaars. Kunstenaars verblijven er een tijdje om er te werken aan nieuwe creaties. Tijdens het SeptemberFestival komen een aantal van die kunstenaars het werk, dat in Gaasbeek tot stand kwam, tonen.

Zo kan je ondermeer van Camelia Kongsi ‘I don’t understand but I understand that I don’t understand’ zien, gebaseerd op ‘Een hart zo blank’ van Javier Marias. In Gaasbeek repeteerde Øystein Johansen aan zijn stuk ‘LUCK’, ex-PARTS-dansschoolstudenten Katie Vickers & Inga Huld Hakonradottir aan hun voorstelling ‘Slogan for modern times’ en danser-choreograaf Brandon Lagaert aan ‘Subdued’.

“Beeldend kunstenaar en fotograaf Maarten Vanden Abeele, onze vaste resident, toont twee nieuwe kortfilms. ‘Portret van Sung-Im Her’, gemaakt in opdracht van de School van Gaasbeek en “You weren’t there yet”, gemaakt in opdracht van het museum ‘Dhondt-Dhaenens’, vertelt Hugo De Greef van De School van Gaasbeek.

Het SeptemberFestival sluit af op zondagavond met de nieuwste voorstelling van de Kuiperskaai. Zij speelden tijdens het SeptemberFestival 2014 hun eerste creatie ‘The Goldberg Cronicles’. In het voorbije jaar is Kuiperskaai opgemerkt en groeit de belangstelling voor hun werk. We zijn daarom ook blij dat we dit jaar kunnen afsluiten met hun nieuwste voorstelling ‘Mariembourg’!

‘Ervaring en vernieuwing’

Hun opdracht ‘ervaring en vernieuwing’ getrouw, nodigt de School van Gaasbeek een mooi aantal andere kunstenaars uit, die van ver of dichtbij iets hebben met de plek, haar geschiedenis en de jongere generatie die er zal zijn. Altijd ongewoon, ongekend en ‘voor de gelegenheid’, leer je ze kennen op een onverwachte manier.

Zo zal Dirk Pauwels met een stoet jong talent de eerste aanzetten van de voorstelling ‘Terug’ presenteren. Acteur Jan Decleir, met contratenor Steve Dugardin en klaveciniste Kris Verhelst, komt een uitzonderlijk programma brengen. Jan Lauwers, de centrale figuur van Needcompany, brengt een Ohno Cooperation Conversation met Maarten Seghers en Elke Janssens. Ook Anne Teresa De Keersmaeker treedt tijdens deze tweede editie op.

Poëzie op zolders

“Voor deze tweede editie komen we ook met een afzonderlijk en uitzonderlijk ‘poëzie’-luik. Alhoewel, uitzonderlijk is dat niet helemaal. Het zal aansluiten bij de basisidee van het SeptemberFestival ‘ervaring en vernieuwing’! Het gaat om ervaren én jonge kunstenaars die nieuwe én nog niet gepubliceerde poëzie presenteren. We doen dit dan wél op ongewone locaties. Drie zolders gelegen aan het dorpsplein nodigen dichters en bezoeker uit om te luisteren en te dialogeren. Op zondagnamiddag 13 september, tussen 15.00u en 18.00u zal het publiek van de ene plek naar de andere kunnen gaan om de poëten te beluisteren en te ontmoeten”, licht Hugo De Greef toe.

De School van Gaasbeek is zeer opgetogen dat Sigrid Bousset, grote dame in de literatuurwereld, speciaal voor ons dit exclusief programma heeft samengesteld. Sigrid Bousset vroeg enkele auteurs om een inkijk te geven in nieuw, ongepubliceerd werk. In de intimiteit van stemmige zolderruimtes krijgen ze elk vrij spel om aspecten van hun werk te delen die we misschien nog niet kennen. “Wist je dat de gevierde illustratrice Gerda Dendooven en de theatermaker Pieter De Buysser zich ook op het terrein van de poëzie bewegen? Ooit de indrukwekkende Palestijnse dichteres Fatena-Al-Ghorra aan het werk gezien? Of het bijzondere jonge talent Charlotte Van den Broeck, adembenemend op het podium... Peter Verhelst, veelzijdig auteur en theatermaker, is met zijn indrukwekkend poëzie-oeuvre de gevestigde waarde in dit bonte gezelschap en komt met nieuw poëtisch werk’, zegt Christel Simons, artistieke & zakelijke leiding.

Boerenmarkt

Op zaterdagnamiddag is er de wekelijkse Boerenmarkt. Tijdens het festival is het een markt met extra aanbod. Ze zetten dan voluit in op streekproducten. En wat het geheel nog uitzonderlijker maakt is het optreden van de Koninklijke Harmonie St-Cecilia uit Sint-Martens-Lennik op het dorpsplein.

Reserveren is aangeraden

Alle voorstellingen zijn gratis en voor een beperkt publiek. Reserveren voor alle voorstellingen is aangeraden, tickets zijn vanaf 31 augustus beschikbaar op http://www.eventbrite.nl/e/tickets-septemberfestival-2015-18278440307?aff=es2

Op het moment zelf kan u zich steeds aanmelden aan ‘de School van Gaasbeek’ om beschikbare plaatsen in te nemen. Voor reservaties en alle info ga naar www.deschoolvangaasbeek.eu  

Zie ook: http://www.persinfo.org/2015/08/28/%E2%80%98de-school-van-gaasbeek%E2%80%99-niet-van-gisteren


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?