Jonge 'granaatvinders' geven het magneetvissen niet op

DILBEEK / TERNAT / ASSE - Gilles Van den Abbeele (19) uit Ternat en Devigné Deceuncinck (17) uit Asse visten donderdagavond een Amerikaanse oorlogsgranaat uit de tweede wereldoorlog uit de vijver van Dilbeek. Hoewel ze het hele hulpverleningsapparaat een beetje op stelten hebben gezet, gaan ze toch verder met hun dreggingswerkjes in de wateren in de streek.

Gilles en Devigné hadden via de site http://vismagneet.com elk een magneet gekocht om oud ijzer op te vissen. Het idee kwam van Gilles. “Het was natuurlijk niet de bedoeling om een granaat boven te halen. Ik had er al een filmpje over gezien op Youtube. Ik stelde aan Devigné voor om twee magneten aan te schaffen. We wilden het zelfde doen en het is ons gelukt. We hebben wel direct iets heel merkwaardig boven gehaald.”

Bierblikjes

De vrienden trokken eerst naar de Dender waar ze niet veel op visten. Dan was de vijver van Dilbeek aan de beurt. “We trokken daar naar toe omdat er veel cafés rond liggen en we dachten dat er daarom ook heel wat rommel in het water zou terecht komen. We waren twee uren bezig en Gilles haalde twee fietsen boven waaronder één met fietszakken waarin we lege bierblikjes vonden. We wilde eigenlijk stoppen maar ik was nog even aan de beurt. Ik had snel beet en trok mijn buit naar de oever. Het was een granaat die in een krant gewikkeld was”, vertelt Devigné.

DOVO

Eerst dachten de spitsbroeders dat het om een nepbom ging maar snel drong het tot hen door dat het niet pluis was. Het leek wel een nieuwe granaat.  “We zijn naar de uitgang van het park gelopen en enkele wandelaars gewaarschuwd dat er een granaat lag. We belden ook de politie op. De eerste agenten gaven ons de indruk dat ze ons eerst niet echt geloofden. Maar snel kwamen er nog twee andere politiepatrouilles en de inspecteurs sloten het park af. De brandweer kwam aangereden en na een tijd ook de ontmijningsdienst DOVO. We moesten weg gaan en later vernamen we dat de mannen van DOVO ook onze magneet mee namen omdat ze bang waren dat het losmaken misschien een ontploffing kon veroorzaken”, zegt Gilles.

Nieuwe magneet

De jongens laten zich niet uit hun lood slaan door hun wat angstaanjagende vangst. Ze legden wat spaarcenten samen en kochten een nieuwe magneet om weer aan de slag te gaan. Met het opgeviste metaal trekken ze naar een oudijzerhandelaar waar ze er een kleine vergoeding voor krijgen.

Krant

Iedereen heeft er het raden naar hoe de granaat in het Dilbeekse vijverwater terecht kwam. De wat, voor de omgeving afgeschermde uithoek van het park lijk wel een dumpingplaats te zijn. De granaat was in een stuk advertentiekant Vlan gewikkeld wat er op kan wijzen dat ze vanuit het Brusselse in Dilbeek terecht kwam. De krant was nog in vrij goede toestand. Wellicht lag de granaat er daarom nog niet zo lang.

We laten Gilles en Devigné zelf aan het woord:


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?