Schepdaalse imker kweekt bijen die resistent zijn tegen dodelijke varroamijt

SCHEPDAAL - Imker Noël De Schrijver, uit de Kraanstraat in Schepdaal,  is er in geslaagd om bijenvolken te kweken die de varroamijt kunnen opruimen. Deze parasiet is één van de oorzaken van de achteruitgang van het bijenbestand.De varroamijt is een uitwendige parasiet die zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. Tot nu werd de mijt vooral bestreden met oxaalzuur, mierenzuur en thymol.

De varroamijt veroorzaakt al meer dan 30 jaar overal ter wereld massale sterfte in bijenkorven. Noël De Schrijver werd er als gepassioneerde imker enkele jaren geleden ook mee geconfronteerd.  Hij slaagde er na een vijftal jaren in zijn uit de hand gelopen hobby veilig te stellen. “Ik begon me te verdiepen in het onderzoek naar resistentie tegen de varroamijt bij de bijen. Ik begon bijen te kruisen die een betere hygiëne tegenover die parasiet aan houden. Het komt er op neer dat die bijen de varroamijt beter opruimen.  Ik slaagde er in door kunstmatige inseminatie bijenvolken te kweken die 100 % tolerant zijn en daarvan ben ik zo veel nakomelingen te kweken om andere imkers te bevoorraden met koninginnen”, vertelt Noël. De imker vernam dat er ook in de ons omringende landen gelijkaardige kweekprogramma’s opgezet worden.

Wolfsputten

De imker heeft al een aantal bijenvolken in het natuurgebied van de Wolfsputten staan maar wil er daar meer plaatsen zodat ze zich kunnen kruisen met andere bijen waardoor inteelt voorkomen wordt. Hij vroeg daarvoor de hulp aan de burgemeester van Dilbeek.

Problemen opgelost?

Kunnen we Noël nu beschouwen als de redder van de bijen? “Ik denk niet dat ik de redder van de bijen ben maar ik denk wel dat ik een belangrijke stap in de goede richting heb gezet. Maar er is nog veel werk aan de winkel. De varroa is niet de enige doder van de bijen, er zijn ook pesticiden en de hygiëne bij vele imkers kan tegenwoordig veel beter. Als we dat allemaal oplossen zijn we op de goede weg om de bijen er weer boven op te krijgen”, zegt Noël.

Zie ook: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/1.2391524?utm_content=10VN_150715_NWSB_dfoc&utm_medium=email&utm_campaign=10VN_150715_NWSB_dfoc&utm_source=Selligent&HKEY=0FFCD8DC3CF9172F86999DEDAAF828F1&utm_term=45695

Noël De Schrijver aan het woord:


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?