Student hekelt minimale aandacht voor lokaal erfgoed in geschiedenislessen

ROOSDAAL - Mattias Geeroms uit Roosdaal, derdejaarsstudent van de lerarenopleiding Secundair onderwijs aan de hogeschool Odisee, hekelt in zijn bachelorproef het gebrek aan aandacht voor lokaal erfgoed in de les geschiedenis.

Volgens Mattias weten veel leerlingen en leerkrachten niet precies wat het begrip ‘erfgoed’ inhoudt en wordt het niet voldoende gebruikt in de les en de les geschiedenis in het bijzonder.

“Historisch besef ontwikkelen bij de leerlingen is een belangrijk objectief van het vak geschiedenis en daar kan lokaal erfgoed zeker bij helpen”, vertelt Mattias. “Leerlingen zijn namelijk geïnteresseerd in erfgoed, zeker lokaal erfgoed uit de buurt van de school of waar ze wonen. Ik ben ervan overtuigd dat als dit meer zou worden opgenomen in het lessenpakket van het vak geschiedenis, dit de interesse en aandacht van de leerlingen enkel ten goede zou komen en hun historisch besef zou bevorderen."

Daarom reikt Mattias in zijn eindwerk ook twee educatieve pakketten aan voor het lager en secundair onderwijs waarin hij vertelt welk materiaal nodig is en welke oefeningen gegeven kunnen worden omtrent lokaal erfgoed. Op deze manier wil Mattias leerlingen meer om zich heen laten kijken en erfgoed leren waarderen als waardevolle historische bronnen.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?