Roetstaalanalyses gunstig na zware industriebrand in Londerzeel

LONDERZEEL - De zware industriebrand die in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 juni woedde in Londerzeel heeft dan toch geen zware gevolgen voor de buurtbewoners.

Het ging om een zeer hevige brand in een industriële bakkerij. [Archief : Zware brand treft industriële bakkerij in Londerzeel (Video)] De rookontwikkeling verspreidde zich naar omliggende gemeenten, vooral naar Kapelle-op-den-Bos, Willebroek en ook delen van Leest, Heffen en Hombeek. De betrokken besturen namen meteen hun verantwoordelijkheid en dit in een optimale samenwerking.

De eerste metingen tijdens de brand toonden aan dat de rook geen gevaarlijke concentraties van gevaarlijke stoffen bevatte. Toch adviseerden de verschillende gemeenten preventieve maatregelen. [Archief : Buurtbewoners brand eten voorlopig best geen groenten uit moestuin]

Naarmate er meer info beschikbaar was, werden de maatregelen aangepast en in een helder stappenplan gezet. Dit stappenplan leidde de betrokken inwoner door mogelijke acties. Ook konden de mensen gericht vragen stellen via specifieke mailadressen, en dit tot er meer informatie zou zijn m.b.t. de roetstaalanalyses. Federale en gewestelijke gezondheidsdiensten onderzochten grondig deze stalen, die op verschillende plekken in de regio zijn genomen. Zij werden van bij het begin nauw betrokken in het onderzoek naar mogelijk schadelijke stoffen.

De resultaten die de gemeenten deze week ontvingen via het Agentschap Zorg & Gezondheid zijn gunstig. Ondanks de blanco asbestinventaris van de industriële bakkerij, werd er ook op asbest getest en ook dit resultaat is gunstig.

Bij consumptie van eigen geteelde groenten en fruit wordt aangeraden deze te wassen voor consumptie. Dit is niet meer dan de gewone basishygiëne die voor iedereen in Vlaanderen geldt. De besturen Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Willebroek en Mechelen bedanken uitdrukkelijk de brandweer, politie en andere betrokken instanties voor hun inzet op het moment van de brand en tijdens de nazorg de voorbije dagen.

(Foto : Timo Collier)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?