Gemeenteraadslid vraagt meer respect voor de Gronckelman

LENNIK – Op de gemeenteraad van woensdag vroeg raadslid Wim Durang (N-VA - LENNIK² ) aan het schepencollege om meer respect op te brengen voor de unieke Lennikse belleman, de Gronckelman. Het college is zich van geen kwaad bewust.

“De Lennikse Gronckelman is uniek. Deze belleman, “stadsroeper”, ludieke gemeentelijke aankondiger, sinds 2007, mag men ons in andere gemeenten benijden. Niet in het minst door de enthousiaste vertolking van deze cultuurfiguur door de onnavolgbare Emiel Walravens, die onnavolgbaar gestalte geeft aan de Lennikse historische advocaat Frans- Jozef De Gronckel,  die onder andere verantwoordelijk wordt gesteld voor het “uitvinden” van het Pajottenland. De Gronckelman behaalde zelfs al knappe posities op bellemanwedstrijden, waaronder het Europees kampioenschap. De Gronckelman is geliefd in Lennik, populair, en zijn optredens spreken de mensen aan. Zijn ceremoniële functie als opener van onze gemeentelijke activiteiten en festiviteiten, met originele zelfgedichte volkse roepteksten – in rijmvorm, is een vaste waarde geworden. Hij neemt zijn taak méér dan ter harte. De aanwezigheid van de Gronckelman bij activiteiten is voor sommigen zelfs een reden om erbij te zijn.”, zegt Durang.

Kunst op Komst

Op de recente inhuldiging van het gewonnen kunstwerk The Wave, op 7 juni 2015, was de Gronckelman er niet. “Nochtans had de werkgroep voorgesteld om hem te betrekken bij het slotvolksfeest. De Gronckelman had een belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie en stemoproepen voor de wedstrijd Kunst op Komst, en was hij zelfs een onderdeel van de radio-uitzending op Radio 2 over de Lennikse kandidatuur, dus een mede-winnaar”, zegt Durang.

Voor de intergemeentelijke 11-juliviering op 11 juli 2015 worden de Gronckelman en de Gooikse belleman opnieuw ingeschakeld als feestelijke openingsact. “Toch wordt dit optreden niet vermeld op de flyers of affiches. Het lijkt wel erop dat men niet meer fier is op de Gronckelman. De Gronckelman verdient meer respect”, betoogt het raadslid.

Geen bestelbon

Volgens schepen Heidi Elpers (Cd&V) wordt er wel samen gewerkt met de Gronckelman. "We hebben hem voor de inhuldiging van The Wave ook gevraagd wat reclame te maken op de markt.  Maar hij liet zelf weten dat hij niet kon komen. We hebben de Gronckelman nooit vermeld op flyers van onze activiteiten.”

Wim Durang had vernomen dat Emiel Walravens geen bestelbon gekregen had  voor zijn opdracht. “Mede daardoor had hij de indruk dat hij niet geapprecieerd wordt.”

Schepen Elpers antwoordde, op vraag, tenslotte nog dat de Gronckelman sinds 2011 achttien keer door de gemeente is gevraagd om een activiteit te openen. (2011: 5, 2012: 4, 2013: 2, 2014: 3, 2015:4)

Nvdr: Uit onze navraag blijkt dat de Gronckelman wel degelijk teleurgesteld is omdat zijn optreden niet op de gemeentelijke flyers wordt vermeld. In andere gemeenten en steden wordt het optreden van hun bellemannen over het algemeen wel op het programma vermeld.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?