‘Lennikse belastingen kunnen verlaagd worden’

LENNIK – Volgens gemeenteraadslid Geert De Cuyper is het mogelijk de gemeentelijke belastingen te verlagen omdat de gemeente voor een groot bedrag achterstallige gelden kon ontvangen. De Lennikenaren betalen op dit ogenblik hoge gemeentelijke belastingen.

Op de jongste gemeenteraad werden de jaarrekeningen 2014, het gewijzigde meerjarenplan 2015-2019 en de budgetwijziging nr 1 besproken.

“We stellen bij deze budgetbesprekingen vast dat de bestuursmeerderheid van Open VLD-CD&V in het verleden verschillende posten zeer slecht geraamd heeft en bijgevolg niet-correcte budgetten in het verleden aan de gemeenteraad ter stemming heeft voorgelegd. De kostprijs van de fietspaden F. Van der Steenstraat en F. Luckxstraat werd bijvoorbeeld verhoogd met 180 %. De veegmachine kost plots 150 % meer. De aanpassingswerken voor de sporthal werden oorspronkelijk geraamd op 200 000 €, vervolgens een eerste maal verhoogd tot 500 000 € en recentelijk tot 1 267 549 €, hetzij een verhoging van 650 %. De NVA-LENNIK²-fractie heeft dan ook geen enkel vertrouwen in de cijfers die door de Open VLD-CD&V-bestuursmeerderheid aan de gemeenteraad worden voorgelegd”, zegt fractieleider Geert De Cuyper.

Meer inkomsten

Tijdens de vorige legislatuur moet het gemeentebestuur de eindjes aan elkaar knopen omdat de bijdragen, die de andere gemeenten moesten betalen voor de brandweer, enkele jaren geblokkeerd waren. “De gemeente heeft nu bijkomende gelden ontvangen door de versnelde terugbetaling van verschillende honderdduizenden euro’s voor de brandweer uit de periode van de voorgaande legislatuur. Van de saneringsbijdragen is er 117 000 € binnengekomen en het leemontginningsdossier bracht meer dan 300 000 € op”, weet De Cuyper.

Belastingsverlaging

“Het is duidelijk dat de huidige Open VLD-CD&V-bestuursmeerderheid de ontvangen gelden wenst op te souperen  aan allerlei studies en ondoordachte werkzaamheden. De vorige legislatuur was, voornamelijk door de zeer onregelmatige terugbetalingen van de Brandweeruitgaven, genoodzaakt de personenbelasting te verhogen en ernstige besparingen door te voeren. De NVA - LENNIK²-fractie meent dan ook dat nu het ogenblik gekomen is om een debat te voeren over de verlaging van de personenbelasting en desgevallend eveneens de onroerende voorheffing”, zegt De Cuyper.

Onevenwichtige verdeling over coalitiepartijen

“Er wordt eveneens vastgesteld dat het merendeel van de uitgaven bestemd zijn voor acties  die vallen onder de bevoegdheden van de Open VLD-schepenen en dat er voor de bevoegdheden van de CD&V- schepenen slechts kruimels overblijven. Deze laatsten mogen wel studies laten uitvoeren waaraan de Lennikenaar weinig boodschap heeft, doch wanneer een CD&V schepen een eenvoudige ingreep, zoals het invoeren van een ‘Halve Schoolstraat’ wil uitvoeren, stuit men op verzet bij de Open VLD-collegeleden en dient men zeer lange tijd te wachten vooraleer er een begin van uitvoering is”, stelt De Cuyper.

Collegiaal

Volgens schepen Johan Limbourg worden de verschillende investeringen collegiaal besproken en beslist.

Over de begrotingswijziging vindt u meer informatie op www.persinfo.org


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?