Brouwerij Lindemans lanceert allereerste Gins op basis van kriek-distillaat (video)

VLEZENBEEK - Twee op en top Belgische kwaliteitslabels hebben elkaar gevonden en brengen in primeur 2 Lindemans Premium Distilled Gins uit. Het zijn de eerste gins die op basis van distillaat van oude kriek gemaakt zijn. Deze flessen zullen in een eerste fase in genummerde flessen enkel op de Lindemans Brouwerij verkocht worden. Speciaal voor deze gelegenheid creëert gin-expert Manuel Wouters enkele cocktails op basis van deze uitzonderlijke gins.   

Lindemans en De Moor slaan de handen in elkaar. Zij creëren samen twee Distilled gins: een clear gin en een red gin. Beiden worden gemaakt op basis van een distillaat van oude Kriek en verenigen hiermee ambachtelijke en familiale tradities. Het zijn echte streekproducten, het Lindemans kriekbier is afkomstig uit het Pajottenland en de gin wordt in Aalst gedistilleerd.

Stokerij De Moor hanteert een kleinschalige aanpak en denkt niet in termen van volumes, maar wel van kwaliteit en originaliteit. De Moor is gespecialiseerd in het maken van exclusieve producten in kleine oplagen, steeds volgens het traditioneel distillatieproces. Patrick Van Schandevijl, die de afgelopen 30 jaar de stokerij leidt, is altijd enorme fan van Lindemans’ lambiekbieren geweest, vandaar de perfecte match om samen deze unieke gins te creëren.

Lindemans Premium Gin

De niet-gekleurde Lindemans Premium gin is het resultaat van een distillaat van 15 goed uitgekozen botanicals (kruiden, bloemen, zaden,..)  en een distillaat van de Oude Lindemans Kriek Cuvée René. Deze laatste wordt gebrouwen met hele krieken, volgens de traditie van de Belgische Lambiek. De gin zelf wordt dubbel gedistilleerd in kleine hoeveelheden (een batch van maximum 250 liter) in een koperen ketel of alambiek genoemd. Daarna wordt elke fles gevuld met deze unieke gin en gekurkt en gesloten met de hand.

Volgens Manuel Wouters drinkt men deze gin het best met een sobere tonic, veel ijs en een garnituur van pompelmoes.

Proefnota: De citrusaroma’s die het eerst ervaren worden tijdens het proeven van deze gin geven hem een frisse toets. De gin is droog in de mond en de eerste smaken van citrusvruchten worden zachtjes aangelengd door de warme nasmaak van de kardemomzaden en de verfijnde nasmaak van krieken. Deze gin in combinatie met tonic water zorgt voor een explosie van smaken waarbij de nasmaak van krieken nog intenser aanwezig is. 700ml – 46% Vol.

Recept Lindemans Clear Gin & Tonic

Ingrediënten:

4,5cl Lindemans Gin

125 ml Tonic

Roze pompelmoes

Enkele rozemarijnnaalden

Benodigdheden:

Dubbel collinsglas of copa

Maatbeker

Cocktaillepel

Roerstaafje

Bereiding:

Vul het glas met grote ijsblokken en giet er vervolgens de gin bij. Giet de dan de tonic langzaam over het ijs. Garneer met een partje van de roze pompelmoes en enkele rozemarijnnaalden. Serveer het flesje tonic altijd bij het glas, zo kan de gast zelf doseren.

Lindemans Premium Gin Red

De rode gin wordt op dezelfde manier gedistilleerd als de klare gin. Naast de Oude Kriek Cuvée René van Lindemans wordt ook nog puur zuur kriekensap toegevoegd, vandaar de lichtrode kleur. Deze gin wordt ook dubbel gedistilleerd in een koperen ketel en met de hand gebotteld.

Volgens Manuel Wouters wordt deze het best gedronken als cocktail door bijvoorbeeld toevoeging van prosecco.

Proefnota: De frisse subtiele citrus aroma’s in de neus zijn een voorbode van de citrustoets in de mond. De kruiden zorgen voor een evenwichtige gin met de nodige zachtheid waardoor deze perfect samengaat met neutrale tonic waters. De specifieke, verfijnde nasmaak van krieken is ook in deze gin aanwezig. Met deze gin kan je experimenteren bij het maken van cocktails, bijvoorbeeld in combinatie met prosecco als zomerse aperitief. 700ml – 46% Vol. + input Manuel Wouters

Recept Renée Royal

Ingrediënten:

3 cl Lindemans Red Gin

3 cl vers sap van roze pompelmoes

1 cl vloeibare suiker

Schuimwijn

Zeste van citroen

Benodigdheden:

Glas

Maatbeker

Boston shaker

Strainer

Dunschiller

Cocktaillepel

Bereiding:

Doe de gin, het pompelmoessap en de vloeibare suiker in een met ijs gevuld mixglas. Sluit de shaker en schud krachtig. Zeef de cocktail in het wijnglas en giet er voorzichtig de schuimwijn erbij. Neem een citroen en snij de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail. Zo kunnen de aromatische oliën zich verspreiden over het glas. Wrijf nog even langs het glas en voeg ze bij de cocktail.

Gin: terug 100% Belgisch

Hoewel veel mensen denken dat gin afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk en dan meer bepaald London, ligt de oorsprong van gin in de Lage Landen. Al in de 16de eeuw werd voor het eerst brandewijn, gedistilleerde alcohol uit wijn en later graanbrandewijn, gedistilleerde alcohol uit graanbeslag gedronken door onze voorvaderen. Deze populaire genotsdrank werd gedistilleerd door gebruik te maken van inheemse kruiden zoals jeneverbes, maar ook exotische ingrediënten zoals kaneel of peper. Hier ligt dus de oorsprong van jenever, de huidige nationale drank van de Lage Landen.

Engelse soldaten zagen tijdens de tachtigjarige oorlog hoe plaatselijke strijders zich moed indronken met jenever en ze verkortten de naam tot gin. Toen ze terug huiswaarts trokken namen ze niet enkel de jenever mee, maar ook een aantal Vlaamse stokers. In Londen vonden deze stokers de geschikte plek om hun ambacht herop te starten, een grootstad met vele vaklui voor de techniek, de beschikbaarheid van graan en kruiden, en een immens potentieel aan verbruikers. De gin was geboren.

Over Lindemans

Sinds 1822 brouwt de familie Lindemans lambiek in Vlezenbeek: een dorp in het hart van het Pajottenland. Het kleine Vlezenbeek heeft een grote troef: het beschikt over een uitzonderlijke microflora. De lucht is doordrongen van honderden specifieke wilde gisten, met als meest gekende de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus. Deze unieke micro-organismen geven lambiekbrouwerij Lindemans de kans om bier te brouwen volgens een uitzonderlijke methode: de spontane gisting. De familie Lindemans is de ambachtelijke brouwprocessen altijd trouw gebleven. Met 32 medewerkers –allemaal deel van de familie- wordt er hard gebouwd aan (inter)nationaal succes.

Lindemans groeide uit tot een gevestigde waarde in de internationale bierwereld: de brouwerij is inmiddels de grootste onafhankelijke familiale lambiekbrouwerij. In 2014 produceerde Lindemans ruim 86.000 hectoliter. 55% van de productie wordt geëxporteerd naar een 40-tal landen waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, Rusland, China en Japan. De voorbije jaren nam de verkoop aan het buitenland fors toe.

Ook de jury’s van talrijke internationale bierfestivals en –verkiezingen weten de Lindemans-bieren te waarderen. Getuige daarvan de talrijke onderscheidingen die hen de voorbije jaren te beurt vielen.

Over stokerij De Moor

Stokerij De Moor is één van de laatste warme stokerijen van België, wat betekent dat het hele productieproces van echte graanjenever, gin, likeuren,… in eigen huis gebeurt, van de korrel tot de borrel, met respect voor de artisanale traditie.

In elke stap van het productieproces is er menselijke tussenkomst van de Meester Distilleerder nodig. Patrick Van Schandevijl, 4e generatie bij de stokerij, is gepassioneerd door het beroep, het extraheren en het delicaat concentreren van het beste wat de natuur biedt. Naast de vele hulpmiddelen die nodig zijn om gedistilleerde dranken te ontwikkelen zijn zijn neus en mond ongetwijfeld zijn belangrijkste hulpmiddelen. De systematische degustatie door de Meester Distilleerder van elk distillaat uit hun distillatiekolven werd door de jaren heen deskundig ontwikkeld en verfijnd. Vandaar dat De Moor dan ook een constante superieure kwaliteit kan garanderen.

De stokerij beschikt niet over een automatische productielijn, elke fles wordt met de hand afgevuld, voorzien van een etiket en ingepakt. Door de kleinschalige aanpak heeft Stokerij De Moor de tijd en de ruimte om gin te maken zoals het hoort, met als resultaat steeds een eerlijk product.

Ontdek alles over Stokerij De Moor op www.stokerijdemoor.be (vernieuwde website binnenkort online) en op www.flemishgin.com

Begin 2012 was de Flemish Gin Twenty-Three (afgekort FG 20-3) de allereerste Belgische premium gin op de ontluikende ginmarkt. Een complexe gin met 23 verschillende botanicals, vandaar de naam. Een jaar later werd van deze gin een “coeur de chauffe” gelanceerd, een zeer kleine hoeveelheid gin die tijdens de distillatie van de FG 20-3 wordt afgenomen wanneer bepaalde aroma’s op hun toppunt zijn. Deze creatie kreeg de naam “The Distiller’s Heart of FG 20-3, the oriGIN” mee, het neusje van de zalm op gin-gebied. In de 2e helft van 2014 werden deze gins ook in Engeland opgemerkt door Simon Difford, authoriteit op gebied van spirits. Hun proefpanel deelde na een blinde degustatie 5 sterren uit aan de FG 20-3 (5 ster = exceptional), en zelfs 5+ aan the oriGIN ( 5+ = outstanding). www.diffordsguide.com

Meer nieuws over Stokerij De Moor op onze facebookpagina: http://www.facebook.com/DeMoorLikeurEnWijnhandelStokerij

Over Manuel Wouters

Manuel Wouters is eigenaar van cocktailbar Sips in Antwerpen en is de gin-expert bij uitstek. Voor hem zijn cocktails gastronomie in een glas. De perfecte cocktail is de ideale combinatie van geur, smaak en kleur. Hij bracht vorig jaar ook zijn derde boek uit, “Around the world in 80 gins”. In een vorig leven was hij barman op het cruiseschip Queen Elizabeth II en koestert zo een grenzeloze passie voor gin.

Over Maurits Van Den Eynde

Maurits zorgde voor de nodige inspiratie bij De Moor en Lindemans zodat beiden gingen samenwerken en een originele gin creëerden. Als gin liefhebber droomde hij ervan een gin te maken met een Belgisch karakter, gemaakt op artisanale manier met vakmanschap en meer bepaald met krieken. Hij klopte aan bij de De Moor en Lindemans waar zijn idee erg goed onthaald werd. Beide familiebedrijven doen de dingen niet zoals de anderen en houden van creativiteit. Na eens rond te tafel gezeten te hebben met alle partijen, was het project geboren; ze zouden een gin uitbrengen op basis van oude kriek.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?