‘Storm over het Pajottenland’, iedereen Sherlock Holmes (video)

LENNIK / GOOIK / SINT-PIETERS-LEEUW - In september komt de langverwachte langspeelfilm van Jan Van Reepingen uit in onze Pajotse zalen.De trailer vindt u onderaan.

In Lennik is er een inbrakenplaag aan de gang en het dorp is helemaal open gebroken door de grote werken. Tot overmaat van ramp wordt er nog een bankoverval en een moord gepleegd. Werk aan de winkel voor commissaris Quin en zijn inspecteur Van Doren.

De film is opgevat als een moordspel. De kijker zit in de zaal als een detective die de zaak met argusogen volgt. Wie wordt de Sherlock Holmes van de avond?

Amateur valt in de prijzen

Jan Van Reepingen, in het Pajottenland beter gekend als “Schoenmaker Jan”, is met deze film niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 pakte hij uit met  “ Vercammen, kroniek van een onderpastoor”. Een film waarmee hij verschillende prijzen won met als opperste bekroning wwerd hij laureaat van het Brabants junior kampioenschap voor amateur cineasten in Haacht.

Twee jaar later behaalde hij de 3de plaats in het “Gouden Hamertje”, een gekend filmfestival dat zijn roots heeft in Gooik.

Politiefilm.

Gebeten door de filmmicrobe, zette hij zich opnieuw aan het schrijven en hij pende 3 jaar geleden een scenario neer voor een nieuwe uitdaging. Het werd een politiefilm.

Jan laat zich in zijn films steeds omringen door talent en figuranten uit ons Pajottenland. Voor deze film ging hij onder andere vissen in de vijvers van de plaatselijke theaterverenigingen. Zo contacteerde hij acteurs uit achtereenvolgens Vlezenbeek, Lennik, Liedekerke, Pepingen en Gooik.

Het Lenniks aandeel in de film werd vertegenwoordigd door een groot aantal acteurs van de theatergroep van de KWB Sint Martens ( Michel Van Onsem, Kris Claes, Roeland Sluis,Veronique Van Onsem,Bram De Cuyper, Els Van Kelecom, Philip Rosmane, Chris De Moyter) bijgestaan door tal van bekende figuren uit Lennik (Nestor Evens, Willy Dewaele, Etienne Van Vaerenbergh, Geert De Cuyper, Yves De Muylder, Paul Schouckens, Guido Dieudonné, Erwin Claes, Ghislain De Vits, Miel Walraevens...)

Er werd gekozen voor 24 verschillende opnameplaatsen in ons dorp. De vertoning in Lennik is een samenwerking met het Lenniks Archief.

Voor Gooik ging Jan aanbellen bij een aantal acteurs van de theatergroep “Kompleks”, bijgestaan door burgemeester Michel Doomst en Kris Baert. Er hadden ook twee opnames  plaats in Gooik. De vertoning in Gooik gebeurt in samenwerking met Actigo Gooik en het Lenniks Archief

De gemeente Vlezenbeek werd voor een groot deel vertegenwoordigd door Eric De Cuyper en Marc Stiens. Ook Dennis Deneulin, cultuurfunctionaris van Coloma Sint-Pieters-Leeuw droeg zijn steentje bij. De camera’s waren twee maal in Vlezenbeek aanwezig voor opnames.

De vertoning in Vlezenbeek is in samenwerking met het Davidsfonds Vlezenbeek en het Lenniks archief.

Anny Roelandts uit Elingen en Francis Gochet uit Liedekerke vullen het rijtje aan. Ook in Liedekerke werd er gefilmd.

Ongeveer 150 figuranten zorgen er voor dat de film zijn sfeervol volks karakter behoudt.

De film is grotendeels in het Algemeen Nederlands, al komen een viertal Pajotse dialecten eveneens aan bod. Geen paniek, de hele film wordt volledig ondertiteld.

Eigen filmmuziek

De soundtrack van de film wordt verzorgd door Johan L. Seynaeve. Hij creëerde niet alleen de originele muziek, maar speelde zelf alle partijen in. Door zijn muzikale inbreng krijgen de sfeer, gevoel, spanning en dramatiek een extra dimensie.

Achter de camera namen Jan Van Reepingen en François Thewis plaats. Hun samenwerking zorgde voor een meer dan bevredigend resultaat.

Eurobank

Bestaande gebouwen werden gebruikt voor decor. Af en toe werd er een paneel voorgezet of gekleefd om het gebouw een andere naam te geven. Voor de Eurobank was dat het scholencomplex SIGO.  Het reclamebord werd zelf gemaakt. Eerst werd de tekst op een karton geplakt van één meter op acht, daarna  werd het geheel geplastificeerd en aan het raam vastgehecht met velcro.

De beeldmontage, het grootste werk van de ganse film gebeurde in de studio van schoenmaker Jan. Duizenden uren puzzelwerk om uiteindelijk een volwaardige langspeelfilm af te leveren.

Voorstellingen:

-zaterdag 5 september - 20 uur - zondag 6 september - 15 uur zondag 6 september - 20 uur - Jongensschool Sint Martens Lennik

-vrijdag 11 september – 20 uur - Melselborre Vlezenbeek

-vrijdag 18 september – 20 uur - De Cam  Gooik

-Extra voorstellingen in oktober – info 0471/76/85/22 of schoenmakerij

Kaartenverkoop vanaf juli 2015 - Reservatie gewenst.                                                              

Voor kaarten bellen naar: 02- 532/04/56 (enkel tijdens openingsuren) - Gsm  0471/76/85/22 - 0495/18/19/35

Betalen via rekeningnummer Lenniks Archief : BE 71 8601 1503 1369

Reserveren kan ook rechtstreeks in de schoenmakerij bij Jan tijdens de openingsuren. 

Openingsuren schoenmakerij: Dinsdag en donderdag tussen 9 en 19 uur, Zaterdag tussen 9 en 16 uur


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?