Den Top liep en danste voor Mucovereniging

SINT-PIETERS-LEEUW – Vrijdagnamiddag hield de broeiende hitte de Leerlingen van Basisschool Den Top niet tegen om te sporten voor hun vriendin Femke uit de vierde klas, die mucoviscidose heeft.

De school organiseerde een dansmarathon/sponsorloop ten voordele van de Mucovereniging. Na al het sporten konden de leerlingen dan ook een cheque van 2089,47 euro overhandigen aan Kris Van Kerkhoven van de Mucovereniging vzw.

De leerlingen liepen heel wat gesponsorde toertjes rond de school, met de nodige waterbevoorrading tussendoor. Verscheidene kinderen liepen zelfs meer dan 20 toertjes.  Maar ook de oudste kleuters lieten zich zien en liepen gezamenlijk een rondje. Bij de dansmarathon stond iedereen al snel in het zweet. Al vonden de meesten nog energie genoeg de liedjes mee te zingen.

Mama van Femke Carina Vangenechten: “Uiterlijk zie je niks aan Femke maar mucoviscidose is een levensbedreigende ziekte. Taai slijm op de luchtwegen blokkeert de ademhaling. Hiervoor moet Femke dagelijks heel veel oefeningen en kine doen. Ook met eten heeft Femke problemen, ze is een moeilijke eter en moet heel veel medicatie innemen. Elke dag zijn dat toch 30 pilletjes.”

“We vinden de actie van de school en de leerlingen vandaag super en ontroerend. Het geld wordt geschonken aan de Mucovereneniging. Zij helpen ons en heel wat andere muco-patiënten door tussen te komen in de therapiekosten. Ze geven ons ook psychosociale steun en zijn een luisterend oor”, zegt Carina Vangenechten.

Mucoviscidose

Mucoviscidose of muco is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Taai slijm blokkeert de ademhaling en spijsvertering. Mucoviscidose, of kortweg “muco”, wordt ook wel “Cystic Fibrosis” of (CF) genoemd. Fibrose duidt op verbindweefseling, een soort verharding, van bepaalde organen. 1 op 20 Belgen is drager en kan de ziekte dus doorgeven aan zijn of haar kind. Elke week wordt ergens in ons land een kind met muco geboren. De vooruitgang van het wetenschappelijk onderzoek laat ons hopen dat er in de (nabije) toekomst een middel gevonden wordt dat de ziekte kan stoppen, maar ondertussen besteden mensen met muco gemiddeld 3 à 4 uur per dag aan hun behandeling. Niet om te genezen, maar om symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen.

Meer info over de Mucovereniging vzw: www.muco.be

Met dank een www.sint-pieters-leeuw.eu


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?