Slag bij Waterloo herdacht in Hondzocht (Fotoreeks)

LEMBEEK - In het Lembeekse gehucht Hondzocht werd afgelopen weekend de Slag bij Waterloo uitgebreid herdacht. Bij de aanwezigen waren onder andere provinciegouverneur Lodewijk De Witte en Henne Schuwer, de ambassadeur van Nederland.

Hondzocht speelde een belangrijke rol in de Slag bij Waterloo, die Napoleon nu tweehonderd jaar geleden verloor. Het Lembeekse gehucht was de uitvalsbasis voor duizenden soldaten van de reservelegers van de geallieerden.

Het Lembeekse gehucht Hondzocht herdacht zaterdag de Slag bij Waterloo. Tweehonderd jaar geleden stonden in Hondzocht duizenden soldaten klaar om naar het front enkele kilometers verderop te trekken. Onder andere de ambassadeur van Nederland en provinciegouverneur Lodewijk De Witte woonden de plechtigheden bij. De manschappen logeerden er in enkele oude hoeves die nu nog steeds stille getuigen zijn. Ook de bekende Molen van Hondzocht speelde een grote rol en werd gebruikt als uitkijkpost om de strijd in en rond Waterloo, een veertiental kilometer verderop op de voet te volgen.

De herdenking speelde zich zaterdag af in de Malaviséhoeve waar onder andere uitgebreide uitleg werd gegeven over de historiek van de Slag bij Waterloo door professor Devos. Onder de aanwezigen niet enkel provinciegouverneur Lodewijk De Witte maar ook Henne Schuwer, de ambassadeur van Nederland. De Nederlanders speelden immers een belangrijke rol en vochten mee met de geallieerden tegen de Franse soldaten.

Tijdens de herdenking konden de  Paassoldaten van Lembeek niet ontbreken. De genodigden brachten ook een bezoek aan het oorlogsmonument de Vrede van Hondzocht. Daar werden bloemen neergelegd.

Foto's


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?