Nossegemse ambulanceverpleger installeert defibrillator in woning

ZAVENTEM - Een plotse hartstilstand treft op jaarbasis één persoon op duizend. Door een snelle ingreep met een defibrillator of AED stijgt de kans om een hartfalen te overleven van 5 tot 60%. Een eerste voorwaarde is natuurlijk wel dat een AED voorhanden is: met elke minuut die verstrijkt, stijgt de kans op overlijden met 10%.

Dirk Vandenboer: ‘De gemeente heeft al geïnvesteerd in een paar toestellen. Deze hangen bijvoorbeeld in de sporthal en het zwembad. Het is echter ook nodig toestellen ter beschikking te stellen in woonwijken en industriezones. Enkel zo hebben mensen die in het Zaventemse een hartstilstand krijgen een serieuze kans op overleven. Een jaar geleden heb ik bij de bevoegde schepen aangedrongen om te investeren in de noodzakelijke toestellen, maar niets lijkt te bewegen.’

Dirk besloot zelf een initiatief te nemen en kocht een AED aan. Het toestel koste net geen 1000 euro en staat ter beschikking voor de inwoners van Nossegem.

‘Ze waren in reclame en voor het redden van een mensenleven is dit peanuts. Iedereen kan de AED bij mij thuis komen vragen als iemand plots een hartstilstand zou krijgen. Hij staat ook geregistreerd op www.aed4.eu, een website die alle AEDs in je buurt in kaart brengt’, zegt Dirk.

Dirk en zijn echtgenote zijn verpleegkundigen, maar ook zijn drie zonen kunnen met de AED overweg. Hoewel het gebruik van het toestel dankzij de interne computer zeer eenvoudig en veilig is, kunnen ze in geval van nood bijstaan bij het toedienen van de eerste verzorging.

‘Ik ben zelf nogal sociaal geëngageerd. Ik steun bijvoorbeeld ‘Hart boven Hard’, maar met deze investering ga ik ook ‘Hard voor een Hart’, aldus Dirk.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?