Maquettes spelen rol in film over het kasteel van Gooik

GOOIK - Als het van enkele Gooikse enthousiastelingen, dan kent binnenkort zelfs de kleinste inwoner de geschiedenis van de gemeente. Er is een film in de maak over het kasteel van Gooik, waarin er linken gelegd worden naar andere feiten uit de Gooikse geschiedenis.

 “Alles begon met het blootleggen van de muurresten van de middeleeuwse burcht in Gooik. Dat gebeurde tijdens afbraakwerken in de zomer van 2013. Het oude klooster moest toen plaatsmaken voor een woon-zorgcentrum en onder het puin van het klooster werden muurresten gevonden van de oude burcht”,  vertelt André De Leener.      

Dat deed bij enkele Gooikenaars het idee groeien om een film te maken. Er werd een oproep gedaan naar geïnteresseerde vrijwilligers om een historisch verantwoord filmproject te ontwikkelen. En de molen ging aan het rollen. De gemeente verleent logistieke medewerking en Cera doet een flinke duit in het geldzakje. Het filmteam, Roger Deprouw en Luc Holvoet maakt de opnames. De Gooikenaar, historicus Tim Juwet is de gemotiveerde scriptschrijver. Enkele verenigingen van Reenactors boden hun diensten aan. Jean-Paul De Loecker zorgt op onnavolgbare wijze voor de administratieve taken. De kunstenaar Dierik Potvlieghe gaf de kerk en het kasteel een nieuw leven in twee maquettes, die ook in de film een rol spelen.

De initiatiefnemers schatten dat de film ergens in de loop aan het publiek zal kunnen getoond worden. Het wordt een interessant document over het verleden van de gemeente.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?