14e Windherentocht langs pittoreske dorpjes en kastelen

LENNIK / SINT-PIETERS-LEEUW – Op zondag 31 mei worden heel wat wandelaars verwacht aan de startplaats van de 14e Windherentocht.  Er is keuze uit allerlei afstanden en er zal ook een barbecue met spek en pensen en ander lekkers plaatsvinden aan de startplaats.

Al voor de 14e keer organiseert de Lennikse wandelclub de Windherentocht. Er worden tussen de 1600 en de 2000 wandelaars verwacht. Deze keer trekken de wandelaars van uit Sint-Kwintens-Lennik naar pittoreske dorpjes als Sint-Martens-Lennik, Gaasbeek, Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek. De wandelingen lopen meestal over landelijke wandelpaden onder meer door en langs de parkdomeinen van de kastelen van Gaasbeek en Groenenberg. De terugweg gaat over een eerder romantisch pad langs de Molenbeek.

Kermis

In Sint-Martens-Lennik, op een boogscheut van de vertrekplaats, is het op zondag 31 mei ook kermis. Er staan authentieke oude kermismolens en kramen en er gaat een rommelmarkt door op het kerkplein met de gerestaureerde Sint-Martinuskerk en de monumentale kerkhofmuur. Na de eucharistieviering vertrekt er een eeuwenoude processie door het dorp. Eén van de wandelingen loopt over Sint-Martens-Lennik.

Wandellussen

Er is keuze tussen wandellussen van 6-10-12-16-20-25-30, 34 en 45 km. De deelnemers kunnen meerdere lussen combineren.  De voorbije jaren hebben de Lennikse Windheren een heel goede reputatie opgebouwd. Daarom komen wandelverenigingen vanuit heel Vlaanderen naar Lennik afgezakt. De korte wandelingen zijn dan weer toegankelijk voor gezinnen met buggy’s en rolstoelgebruikers.

Meer professionele wandelaars kunnen de marathonwandeling van 45 km stappen en zich zo bijvoorbeeld voorbereiden op de Dodentocht in Bornem. Er kan ook sportief gewandeld worden waarbij de tijd wordt ingescand. De GPS-wandeling van 6 en 10 kilometer loopt over een niet aangeduid parcours.

De start- en aankomstplaats is aan de sporthal Jo Baetens in Sint-Kwintens-Lennik. Vanaf 7u tot 15 u kunnen de wandelaars er vertrekken. De laatste afstempeling gebeurt voor 18 uur.

Barbecue

Aan de aankomstplaats zal er ook een barbecue plaatsvinden met spek en pensen. Er is ook zelfgemaakte soep en taart te verkrijgen, evenals een frisse Affligem van het vat. Niet alleen de wandelaars mogen daar aanschuiven aan tafel, ook andere passanten en sympathisanten zijn welkom.

De ‘Lennikse Windheren’

De organiserende wandelvereniging en de tocht lenen hun naam aan de bijnaam van de inwoners van Sint-Kwintens-Lennik: ‘De Windheren’. De wandelclub, die ooit met vier vrouwen van start ging, bestaat nu 14 jaar en in al die jaren is het aantal leden gegroeid tot 165.

De Windherentocht van mei is nog niet voorbij, en ze zijn al bezig met de organisatie van de wandeling tijdens de Lennikse feesten op 8 augustus. Ook de 10.000-stappen gezondheidswandelingen zijn een groot  succes. Daar komen er meestal tussen de 50 en de 100 wandelaars op af.

Wie meer wil weten over de Lennikse Windheren kan eens surfen naar hun site: http://www.lenniksewindheren.be/


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?