Politie blij met alerte Dilbekenaren

DILBEEK - Uit het jaarverslag van de politie blijkt dat er in Dilbeek in 2014 een pak minder woninginbraken waren dan in 2013. Ook het aantal inbraken in voertuigen daalde. De korpschef bedankt voor die daling niet alleen zijn medewerkers maar ook de inwoners van Dilbeek.

Het aantal diefstallen in gebouwen is in 2014 met 16 procent gedaald ten opzichte van het trieste recordjaar 2013. In 2014 werden in totaal 621 feiten (geslaagd en niet geslaagd) gepleegd, dat zijn er 116 minder dan in 2013. Nooit waren de cijfers zo hoog als toen. [Archief : Aantal inbraken bereikt triest record in Dilbeek]

In de meeste gevallen zijn woningen (82 procent) het doelwit van deze inbraken, verder gaat het onder andere over bedrijfsgebouwen en werven. Vrijdag blijft een piekdag met 19 procent van de gepleegde feiten.

De korpschef bedankt voor de daling niet alleen zijn medewerkers maar ook de inwoners van Dilbeek. Uit impuls van de inwoners zijn onder andere twee BuurtInformatieNetwerken gegroeid. 

"Goed om weten is dat het aandeel van gelukte inbraken elk jaar afneemt. Ongeveer 44 procent van de 621 feiten bleef beperkt tot een poging", zegt korpschef Patrick De Bruyn. "Met andere woorden: de verdachten slagen er steeds minder in om effectief de woning binnen te dringen. Twee belangrijke preventieve maatregelen spelen hierin mee: beter beveiligde woningen en een alertere bevolking. En de Dilbekenaar is een alerte burger, die bij het vaststellen van een verdachte toestand, voertuig, persoon,... meteen de politie belt, dit blijkt uit cijfers van onze interventies. Een snelle melding van de burger leidt tot een snelle reactie van de politie, waardoor de kans vergroot dat misdrijven voorkomen kunnen worden en daders op heterdaad kunnen worden betrapt."

Ook de inbraken in voertuigen zijn gedaald. In 2013 waren er nog 279 feiten, waarvan 214 geslaagd, ten opzichte van 230 in 2014, waarvan er 59 ook lukten.

(Foto : Patrick De Bruyn / Archief)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?