Aannemer wil afhellende weide ophogen in Trontingen

SINT-MARTENS-LENNIK – De firma G&A De Meuter uit Ternat heeft bij de gemeente Lennik een aanvraag tot Stedenbouwkundige vergunning ingediend om een weide op te hogen met grond afkomstig van de bouwwerf van het nieuwe Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

De afhellende weide is gelegen tussen de Trontingenstraat en de Brusselsestraat en is bereikbaar langs een veldweg die begint aan de parking aan het restaurant Klaver Vier. De weide ligt in landbouwgebied, grenst aan een natuurgebied en is omgeven door wandelpaden die behoren tot het knooppuntennetwerk. In de weide bevindt er zich een bron, en een beek die verderop uitloopt in de Molenbeek. De weide grenst ten Oosten aan een  'VEN'-gebied. De afkorting VEN staat voor Vlaams Ecologisch Netwerk. Het VEN is een netwerk van waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen. In deze gebieden krijgt de natuur een bijkomende bescherming.

20.000 m³ grond

Volgens het dossier, dat op de gemeente ter inzage ligt, wil de aanvrager met 900 vrachtwagens 20.000 m³ grond naar de weide voeren. Het benedengedeelte wordt gemiddeld met 1 meter opgehoogd waardoor de hellingsgraad wordt verflauwd.

Erasmusziekenhuis

De aarde moet voldoen aan de kwaliteitsnormen van Vlarebe en voorwaarden opgelegd door duurzame landbouwontwikkeling. Op de werf van het Erasmusziekenhuis is de teeltlaag echter al weg gehaald.  Op dat terrein bevindt er zich volgens het dossier op 0,5 tot 2 meter leemgrond, van 2 tot 3 meter grijs-bruin zand met kleilaagjes. Uit bodemonderzoek blijkt dat de grond in aanmerking komt voor vrij gebruik.

Volgens een bijgevoegde studie van Prof. Maarten Geypens worden de weilanden beoordeeld als een complex van minder waardevolle en waardevolle elementen. “Het lager gedeelte bevat vermoedelijk waardevolle elementen maar dat wordt niet opgehoogd waardoor de ophoging er maar een beperkt gevolg op zou hebben.  In het lager gedeelte kan er tijdelijk wateroverlast optreden.”

“De weide grenst aan een natuurgebied, het bos behoort tot het VEN van de vallei van de Zuunbeek en de zijlopen. Het bos is volgens de biologische waarderingskaart geklasseerd als biologisch waardevol. Het is beplant met populieren met een ondergroei van eiken en wilgen.”  Na de aanvoer van de grond wordt het terrein weer ingezaaid en verder gebruikt als weiland.

Openbaar onderzoek

Er loopt een openbaar onderzoek en bezwaren en opmerkingen moeten schriftelijk ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Lennik voor 6 juni 2015 om 12 uur. Het dossier kan op het gemeentehuis ingekeken worden.

 

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?