Leemans schiet zich naar het delirium

MAZENZELE - François Leemans (75) heeft zich gisteren in Mazenzele tot koning van de Sint-Pieters schuttersgilde gekroond. Met een welgemikt schot aan de start van de vijfde ronde haalde hij de groen-witte koningsvogel naar beneden.

 
De Dries in Mazenzele was - traditiegetrouw - gisteren met 'Sinksen' het decor voor de Koningsschieting van de Koninklijke Sint-Pietersgilde. De Gilde, bestaande uit 45 mannelijke schutters, bekampt er elkaar om de prestigieuze titel van schutterskoning. Gisteren viel die eer te beurt aan François Leemans. Na Leemans kwamen nog enkele schutters in de buurt van de pluimen, maar niemand die de winst voor de ouderdomsdeken van de Gilde nog kon bedreigen. De eerste koningstitel voor Cois Leemans was een feit.
 
Nadat de nieuwe koning bekend was werd hem de braak omgedaan en werden de klokken geluid voor het Lof. Onderweg houden de gildebroeders buiten halt aan de herbergen voor een frisse pint per twee personen. « Al omme in goede gesteltenisse ter kercke te commen » aldus het reglement. Na de eucharistieviering maken de schutters en hun vrouwen zich op voor het feest bij de koning thuis. Vandaag is er een mis voor de overleden gildebroeders en dan het feest bij de Deken. Hij houdt voor één jaar de braak in bewaring, heeft toezicht op de rekeningen en “kleedt” en “ontkleedt” de koning.
 
Volgend jaar bestaat de Koninklijke Sint-Pietersgilde 475 jaar en is zo een der oudste verenigingen van Vlaams-Brabant en bij omzeggens Vlaanderen. Om dat te vieren zijn er grote feestelijkheden gepland op 2 en 3 juli 2015.

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?