Liedekerke krijgt 15e eeuwse 'Klacht door Sint-Jorisgilde'

LIEDEKERKE – Tijdens een plechtigheid in het ontmoetingscentrum Warande heeft advocaat en curator Jozef Dauwe aan de gemeente Liedekerke een brief van de Liedekerke schuttersgilde geschonken die geschreven is in 1440. De Liedekerkenaars werden toen uitgescholden voor dorpelingen wat ze nu nog steeds niet pikken en waaruit later de bijnaam Likert-City is gegroeid.

In 1440 had in Gent een groot schuttersfeest plaats waaraan schutters van niet minder dan 56 kruisbooggilden uit de Lage Landen participeerden. Ook de Sint-Jorisgilde van Liedekerke nam hieraan deel.  Onderweg hadden de Luikse kruisboogschutters hen uitgescholden voor dorpelingen en dat konden de Liedekerkse schutters niet hebben. Hoewel ze op het tornooi geen prijzen wonnen, werden ze binnen de stadsmuren van Gent op dezelfde manier behandeld als een andere stedelijke gilde.

De schuttersgilde Sint-Joris van Liedekerke schreef daar op een klachtbrief tegen de onheuse aantijgingen en beledigingen door de Luikse gilde tijdens het schuttersfeest in Gent.

Veiling

Op 23 november 2013 werd op een Brusselse veiling het originele exemplaar te koop aangeboden. Katia Segers was toen schepen van cultuur. “Er werd een hoger bod uitgebracht dan het bedrag dat het schepencollege had goed gekeurd. We moesten het toen opgeven. Tot we vernamen dat Meester jozef Dauwe de trotse eigenaar van dit unieke erfgoed was geworden”, zegt Katia Segers.

Katia Segers, nu senator,  en ereburgemeester Etienne Schouppe bekwamen van meester Jozef Dauwe dat hij de schuttersbrief schonk aan het gemeentebestuur van Liedekerke. Een kopie van de brief wordt permanent ten toon gesteld. Het origineel wordt in een speciale kast bewaard op een veilige plaats.

University of York

Dr. Laura Crombie, docente aan de University of York,  schreef haar doctoraatsstudie over de Vlaamse schuttersverenigingen. Zij leidde de plechtigheid in met een verklarende en boeiende lezing ‘For the honour of the town and the winning of prizes: medieval crossbow competitions in the Low Countries’. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?