Vijverfestival verhoogt drankprijzen om toekomst te verzekeren

DILBEEK - De organisatoren van het Vijverfestival zijn enerzijds bijzonder fier de eerste bandnamen bekend te maken die op zaterdag 11 juli afzakken naar het gemeentelijk park van Dilbeek. Anderzijds zit de schrik er toch een beetje in. "Het zijn moeilijke tijden voor organisatoren", zegt persverantwoordelijke Guy Junior Stevens. "Ook wij voelen dat. Daarom treffen we maatregelen voor het te laat is."

Twaalf jaar geleden werd aan het kasteelpark in Dilbeek voor de eerste keer het Vijverfestival georganiseerd. Het was een bescheiden succes, dat in de volgende elf jaar zou uitgroeien tot een gevestigde waarde op de kalenders van heel wat festivalgangers en van de inwoners van Dilbeek en omstreken. Belangrijk detail : de toegang is altijd gratis geweest.

"De ingrediënten van dat succes zijn altijd dezelfde geweest", aldus Stevens. "Het Vijverfestival is altijd al meer geweest dan gewoon een muziekfestival. Een mix van jong talent en gevestigde waarden op de twee podia, een wereldmarkt waar mensen kunnen smullen van lekkernijen uit verschillende landen en een tiener- en kinderdorp waar ook de kleinste festivalgangers zich kunnen uitleven met allerlei spelen en workshops en elk jaar een gezonde dosis randanimatie. Al die zaken zijn belangrijk voor wie we zijn. Bij alles wat we doen, denken we dan ook nog eens milieuvriendelijk. Als je dan weet dat al die dingen gratis zijn - behalve het eten en de drank dan -heb je een succesformule."

Het Vijverfestival heeft daarvoor altijd kunnen rekenen op steun van meerdere instanties, waaronder de Raad voor Internationale Samenwerking (RIS) en haar lidorganisaties. ‘We hebben elk jaar al gewerkt rond een bepaald thema dat met ontwikkelingssamenwerking te maken heeft. In ons werelddorp en in het kinder- en tienerdorp trekken we die rode draad dan door. Mensen bewust maken van andere culturen, ook daar is het ons altijd om te doen geweest."

Gezond

In een festivalmarkt waar continu geklaagd wordt over te hoge kosten, dalende inkomsten en steeds meer tegenwerking van de wetgevende kant, is het Vijverfestival er al die jaren in geslaagd om vlot te blijven bestaan. "We zijn een financieel gezond festival en dat willen we ook blijven", zegt Stevens. "Maar de combinatie van de mindere editie van vorig jaar, te danken aan het slechte weer, en de steeds hoger wordende kosten doen ons inzien dat het steeds moeilijker wordt. Bovendien wordt de pot met subsidies waar we op kunnen teren ook steeds kleiner. Het gevolg? We draaien elke euro vijf keer om voor we hem uitgeven."

Om te kunnen blijven bestaan, roept het Vijverfestival dan ook de hulp in van de festivalgangers. "We blijven een gratis festival, dat is iets waar we nooit iets aan willen veranderen. Maar we moeten inzien dat we al jaren drank geven in bekers van 33 centiliter aan een prijs die lager ligt dan die voor 25 centiliter drank op veel andere plaatsen. De prijs van de drank gaat dan ook licht omhoog."

Kwaliteit : mooie namen

De organisatoren benadrukken wel dat het festival niets aan kwaliteit zal inboeten. "We willen het festival blijven dat jong en oud samenbrengt, dat culturen verenigt, dat een muzikaal avontuur is, dat milieuvriendelijk is, dat Dilbeek op de festivalkaart zet en waar je weet dat je ’s avonds na een geweldig feestje weer naar huis gaat. We hebben een evenement dat veel buurgemeenten ons benijden en daar zijn we enorm fier op. We willen dat zo houden en weten dat dat samen met onze festivalgangers zal lukken. Jammer genoeg zijn we zo afhankelijk van het weer. We hopen dan ook op een bijzonder zonnige editie."

"We zijn fier dat we weer enkele grote namen naar Dilbeek kunnen halen. Op ons Vijverpodium zullen op zaterdag 11 juli de heren van School is Cool en de waanzinnig getalenteerde singersongwriter Tom Helsen hun ding doen. Er is ook plaats voor Douglas Firs en Robbing Millions, groepen die vaak op de radio gespeeld worden en het volgens ons helemaal waard zijn om voor ons geweldige publiek te mogen spelen. Ook Tangerine, de band van enkele Dilbekenaren, krijgt een speelkans. Op het Zuiden Zindert-podium geven we onder meer ZwartWerk, Amsterdam Faya Allstars en Nature Heaten, acts waar we rotsvast in geloven, een kans. Aan dat podium is het altijd meer feest dan aan het hoofdpodium en we houden dat graag in stand.’

De grote nieuwigheid is dat er dit jaar een tweede festivaldag wordt toegevoegd. "Op vrijdag 10 juli geven we een afterworkparty, Vijverterras genaamd, waarop dj’s voor muziek en sfeer zorgen, waar iets te eten zal zijn en waar de Gentse hiphoppers van Uberdope ons komen overweldigen met hun raps."

Alle informatie en volledige lin-up via www.vijverfestival.be


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?