Toekomst BK motorcross Kester hoogst onzeker

DWORP/KESTER – In Dworp is woensdagavond de 50e editie van de manche voor het Belgisch Kampioenschap motorcross in Kester voorgesteld. De affiche oogt alvast geweldig, maar iedereen vraagt zich af of deze jubileumeditie niet de laatste zal zijn. De gezamenlijke hoop van de motorcrossliefhebbers rust op de schouders van Gooiks burgemeester Michel Doomst (CD&V), die belooft al het mogelijke te doen om het BK Kester te behouden.

 

Meervoudig Belgisch- en wereldkampioen motorcross Joël Smets (foto) wil er niet aan denken dat het circuit van Kester moet verdwijnen. “Ik houd er slapeloze nachten aan over”, zegt de oud-motorcrosser. “Ze knabbelen overal aan onze sport, terwijl wij zo ons best doen om voor iedereen goed te doen en compromissen te sluiten. Helaas trekken wij vaak aan het kortste eind. Maar ik kan je verzekeren dat wij er alles aan zullen doen om de mensen die de cross willen laten verdwijnen tot inkeer te laten komen.”

 

Die mensen, dat is Natuurpunt Pajottenland. Enkele jaren geleden kocht die organisatie een deel van de Kesterheide over van de eigenaar. Er werd een overeenkomst afgesloten zodat de motorcross tot 2015 kon doorgaan, maar daarna moet het BK verdwijnen. “De Kesterheide is Europees beschermd natuurgebied en dat is niet te verzoenen met een mega-evenement zoals cross”, klinkt het bij Natuurpunt Pajottenland. “Uit goede wil hebben wij onze percelen kosteloos ter beschikking gesteld zodat de organisatie 50 jaar motorcross zou kunnen afronden. De afgelopen jaren kon er naar een andere geschikte locatie gezocht worden, maar Vlaanderen en de provincie hebben dat blijkbaar nagelaten. Zowel wij als de andere eigenaar van de Kesterheide blijven er bij dat we geen cross meer willen na 2015.”

 

De Gooikse burgemeester beseft dat het moeilijk wordt om het BK Kester nog een toekomst te geven, maar is strijdvaardig. “We zijn gevangen in onze poging om de Kesterheide enkele jaren geleden te kopen”, zegt Michel Doomst. “Als openbare instantie konden wij enkel de schattingsprijs bieder. Natuurpunt Pajottenland heeft – als semiprivé-instantie – slechts een halve euro per vierkante meter moeten bijleggen om het gebied te kopen. Ik vind het heel erg dat daardoor de wil en visie van een hele gemeenschap op motorcross en de toekomst van het gebied wordt gehypothekeerd. Het BK Kester is een hoogdag voor Gooik en dat willen we zo houden. We hebben een masterplan dat stelt dat recreatie op de Kesterheide mogelijk moet zijn, maar mogelijk zullen we dwingendere maatregelen via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) moeten stellen om druk op de ketel te zetten. We overwegen zelfs juridische stappen en ook een onteigening kan op tafel komen te liggen.”

 

De toekomst van de motorcross in Kester is dus hoogst onzeker en de komende maanden zullen uitwijzen of deze vijftigste editie meteen ook de laatste zal zijn. “Het verdwijnen van Kester zou een mokerslag zijn voor de motorcross”, besluit Joël Smets. “Dit circuit is dé definitie van een motorcrosscircuit. Dit wegnemen uit het Belgisch Kampioenschap is zoals de armen en benen van uw kind breken. Het blijft wel leven, maar plezant is dat niet.”

 

Foto's: Persinfo/www.mxfans.be


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?