Pajottenland sensibiliseert rond algemeen rookverbod en gehoorschade

REGIO - De intergemeentelijke preventiedienst Pajottenland wil samen met de jeugdregio Pajottenland, de lokale politie en FOD Volksgezondheid organisatoren en bezoekers van fuiven en evenementen in de 6 gemeenten, wijzen op de naleving van het algemeen rookverbod en het risico op gehoorschade bij overmatige decibels op de dansvloer.

Spandoeken

Daarom werden er naast de bestaande affiches en stickers rookverbod nu ook spandoeken ontworpen. De organisatoren van evenementen maakten de bemerking dat de huidige affiches vochtig werden of niet mogen aangeplakt worden aan de muren van bepaalde feestzalen, aldus Bianca Vanreepinghen. Er zijn nu in elke gemeente via de lokale jeugddienst spandoeken beschikbaar via de fuifkoffer. In totaal werden er 7 spandoeken aangekocht via het preventiebudget. Indien er meerdere evenementen zijn op hetzelfde tijdstip in dezelfde gemeente, kan een extra spandoek ook ontleend worden bij de preventiedienst.

Help ze niet naar de tuut

Daarnaast zal de spandoek ook wijzen op het risico op gehoorschade wanneer er teveel geluid wordt geproduceerd tijdens een evenement. Campagnes als help ze niet naar de tuut, wees niet doof voor te luid, oorgasme,… wijzen op de gevaren van overmatig lawaai en geven tips om gehoorschade te voorkomen. Want je oren zijn gevoeliger dan je denkt! Het CM ziekenfonds biedt daarom gratis oordopjes aan voor evenementen in het kader van de campagne ‘oorgasme’. Vanaf 95 dB ben je als organisator verplicht om oordopjes aan te bieden aan de bezoekers. Het is niet verplicht om aan elke bezoeker oordopjes uit te delen, maar ze moeten wel beschikbaar zijn aan de ingang. Als organisatie dien je te investeren in de veiligheid van je publiek. Daarom worden er geen oordopjes aangekocht door de preventiedienst of jeugddienst. Elke organisatie dient zelf te voorzien in oordopjes. Er wordt ook steeds meer en meer gekozen voor gepersonaliseerde oordopjes. De oordopjes op maat zijn een investering, maar zijn specifiek aangepast aan je gehoorgang.

Fuifreglement

Naast dit preventiemateriaal worden beide thema’s ook vermeld tijdens de gebruikelijke coördinatievergaderingen (veiligheidsoverleg) die in samenwerking met de organisatie, lokale politie Pajottenland, gemeentebestuur, brandweer, preventiedienst worden georganiseerd. Ook in het fuifreglement van alle gemeenten wordt er verwezen naar de geldende wetgeving.

De gemeenten Herne, Lennik, Pepingen en Gooik kochten ook een geluidsmeter aan voor hun lokale fuiven en evenementen. Organisatoren kunnen het toestel tegen waarborg uitlenen via de jeugddienst van de gemeente. Ook via de uitleendienst van de Provincie Vlaams-Brabant (PIVO Asse) is het mogelijk om dergelijk toestel uit te lenen. De gemeenten Galmaarden en Bever vragen de organisatoren om een geluidsbegrenzer te gebruiken.

Overtredingen rookverbod

Omdat er in cafés in het Pajottenland nog regelmatig overtredingen worden vastgesteld rond het rookverbod, werden ook de horeca uitbaters aangeschreven door de preventiemedewerkster. Daarbij werd ook de focus gelegd op het gebruik van de elektronische sigaret, die ook onder het algemeen rookverbod valt. Het gebruik ervan is ook niet toegestaan in zalen en cafés, net zoals de klassieke sigaret.

De lokale politie krijgt regelmatig meldingen van geluidsoverlast waar evenementen plaatsvinden. Het is belangrijk, naar de buurt toe, dat de organisatie daarmee rekening houdt om klachten te voorkomen. De politie controleert het geluid wanneer er een klacht gemeld wordt. Het gemeentebestuur kan een uitlezing van de geluidsmeter doen om na te gaan of het max toegestane geluid werd overschreden. Daarnaast zijn er rond het algemeen rookverbod controles mogelijk vanuit FOD Volksgezondheid. Zowel de organisatie als de overtreder in kwestie kunnen geverbaliseerd worden.

Mensen die beslissen om te willen stoppen met roken, kunnen terecht bij tabakstop. Een initiatief van de stichting tegen kanker. De website is ook vermeld op de spandoek. Je kan er terecht voor informatie, brochures of een persoonlijk gesprek.

Wie meer info wenst over de geluidsnormen kan voor de online brochure terecht via de website van het departement leefmilieu, natuur en energie. De papierversie van de brochure is gratis aan te vragen via de preventiedienst.

http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/beleid/muziek

Meer info over het algemeen rookverbod en de controles is te vinden via www.roken-horeca.be of via www.fuifpunt.be

Gratis materiaal (affiches en stickers of spandoek) rond rookverbod kan aangevraagd worden via de preventiedienst. Dit kan via preventie@pajottenland.be of via het nr 054/ 31 35 43. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?