Aangestoken manègebrand : Schade bij daglicht pas goed duidelijk

GROOT-BIJGAARDEN - De schade van de aangestoken brand die afgelopen nacht woedde in een manege in Groot-Bijgaarden is vanochtend bij daglicht pas echt duidelijk geworden. Toch laten ze er de moed niet hangen. "Vandaag is het nog opruimen, maar morgen gaan we gewoon opnieuw door met onze activiteiten", klinkt het.

De brandweer rukte gisterenavond uit rond 22.30 uur naar de Isidoor Van Beverenstraat in Groot-Bijgaarden. Toen de eerste interventiewagens aankwamen sloegen de vlammen al door het dak van een deel van de rechter kant van de vierkantshoeve waar een manege, ponylcub en taverne gehuisvest zijn. Een gedeelte waar het stro bewaard werd en een torentje gingen in vlammen op. De rest van de oude hoeve kon dankzij een snelle interventie van de brandweer gevrijwaard worden.

Dominique Van Geit, uitbaatster van taverne My Way in de hoeve, merkte het vuur als eerste op. "Er waren op dat moment een veertigtal klanten in mijn taverne naar de voetbalwedstrijd Gent - Anderlecht aan het kijken", zegt ze. "Toen de match bijna gedaan was zag ik dat er aan de overkant van de koer hoge vlammen uit het gebouw kwamen. We aarzelden niet en haalden direct de dieren die in het gedeelte vlak  naast de brand stonden, een tiental pony's en een aantal paarden, naar buiten. De brandweer werd ondertussen gebeld en we probeerden de vlammen ook te bedwingen met brandblussers, maar heel snel werd duidelijk dat het vuur zich verder verspreidde."

De rest van het verhaal is bekend, met grote schade tot gevolg. Dat het vuur volgens een brandexpert is aangestoken (Lees :Hevige brand bij manège in Bijgaarden blijkt aangestoken), sloeg in als een bom. "We begrijpen echt niet wie zoiets zou doen", zegt Dominique. "Gelukkig raakte niemand gewond en verkeren ook de dieren in heel goede gezondheid."

Ondanks de grote schade laten ze de moed niet hangen in de manege, ponyclub en taverne. Vandaag kwamen zich al heel wat helpers aanmelden. Chantal Rega van de ponyclub is vastberaden. "Het zal hier en daar wat behelpen worden, maar morgen zetten we onze activiteiten gewoon verder", zegt ze. "Dat is de beste en enige optie. Iedereen blijft dus gewoon welkom om naar de club te komen, ook de taverne is gewoon open."

Meer informatie over de ponyclub via www.ce-ondenval.be

De eigenaar van de hoeve zit momenteel in Engeland. Hij werd op de hoogte gebracht en regelde van daar uit ook heel wat zaken.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?