“Met andere ogen” - Kunsttentoonstelling in Artefactory Gaasbeek

GAASBEEK - “Met andere ogen” is een tentoonstelling van Kris De Leener (fotografie), Mia Vande Velde (keramiek) en Veerle Verhoeve (keramiek) die loopt in de maand mei in Artefactory, Losgatstraat 18 in Gaasbeek.

De tentoonstelling is toegankelijk op 1 mei van 18 tot 21 uur en op 2, 3, 9 en 10 mei van 13 tot 18 uur.

Veerle Verhoeven

Wat meer dan 30 jaar geleden onschuldig begon met een cursus potten draaien is, inmiddels uitgegroeid tot een ware passie voor keramiek. Na een opleiding aan de academie van Halle en tal van andere workshops is keramiek een belangrijk deel van haar leven geworden.

Veerle Verhoeven: “Na een opleiding aan de academie van Halle en tal van andere workshops is keramiek een belangrijk deel van mijn leven geworden. Sinds 15 jaar heeft die passie zich ook in mijn beroepsleven genesteld en leid ik een creatief atelier in Lennik-Gaasbeek waar wekelijks cursussen keramiek worden gegeven. In mijn werk ga ik op zoek naar een gestileerde lijn. Typerend is echter het inwendige van de werken, waar de materie tot volle uitbarsting komt.

Voor deze tentoonstelling heb ik geprobeerd om alledaagse voorwerpen in hun banaliteit te bekijken ”met andere ogen” en ze een nieuw bestaan te geven in een keramisch werk”.

Mia Vande Velde

Dankzij Veerle is zij  in aanraking gekomen met keramiek.

Mia Vande Velde: “Ik voelde meteen dat werken met klei wel iets voor mij was; aan iets beginnen zonder dat je weet hoe het gaat eindigen. Na een ongeluk in 2009 heb ik een hele tijd niets kunnen doen. Het was Veerle die me overtuigde om weer te beginnen. Dat was in het begin helemaal niet simpel, toch heb ik stilaan geleerd om “Met heel Andere Ogen” naar klei te kijken. Met als gevolg dat ik nu vooral in een mal werk en decoreer op mijn eigen manier, met een beperkt gebruik van mijn handen....”.

“Het was weer Veerle die al een hele tijd over tentoonstellen sprak en zo is bij mij het idee ontstaan om een reeks schalen te maken met als thema de cirkel.”

Kris De Leener

Dit is zijn eerste tentoonstelling. De liefde voor fotografie gaat echter een heel eind terug: opgeleid door zijn vader, André De Leener, die hem de geheimen van diafragma, scherptediepte en lichtsterkte leerde. Vervolgens de eerste stappen in het zelf ontwikkelen van foto’s in de donkere kamer (schoenenhok), maar bovenal het samen kijken naar tentoonstellingen van beroemde voorbeelden en het doorbladeren van 1000den pagina’s Leica-magazine. Fotografie was altijd een onderwerp aan de familietafel, ook met broer Stefaan die het metier aan Sint- Lucas leerde.

Kris De Leener: “Ik ben in eerste instantie amateurfotograaf in de echte zin van het woord: liefhebber. Het op stap gaan met de camera en de verwondering over wat ik zie, vangen in de lens; de anekdotiek van het dagelijkse leven uitvergroten en aldus het surrealisme van deze kleine wereld scherp krijgen”.

“Wat kom ik tegen op mijn pad? Een man die bomen schildert, het oog van een paard, een hond in een oog, Flagey in een zeepbel, bomen pootjebadend  in de rivier en de schaduw van Mont-Saint-Michel op het strand ; dat zijn enkele van de beelden die je hier kan terugvinden.

Tijd dus om naar buiten te komen met een selectie van werken gemaakt tussen 2010 en vandaag. Puur voor het plezier, voor mezelf en hopelijk ook voor de toeschouwer…..met andere ogen.

Atelier Artefact

Veerle Verhoeven

Losgatstraat 18 - 1750 Lennik (Gaasbeek)

02/ 532 45 70 - veerle@creatief-atelier-artefact.be

www.creatief-atelier-artefact.be

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?