Bescherming voor Hondzocht site om Waterloo en 2de Wereldoorlog

LEMBEEK - Zenne & Zoniën heeft voor de tweede maal haar beschermingsdossier ingediend bij Minister President Geert Bourgeois voor het Lembeekse gehucht als levende getuige van een bijzonder verleden.

De eerste aanvraag als ankerplaats gebeurde in 2010. In dat kader werden ook de tweede  Historische Hondzochtfeesten gevierd op 11 september 2011, in aanwezigheid van onze bevrijders, de Welsh Guards, de Britse ambassadeur Brenton en Gouverneur De Witte.

Dit dossier wordt nu door een medewerker  van het kabinet van de Minister President, ook  verantwoordelijk voor "Erfgoed Vlaanderen" , opgevolgd. Zenne & Zoniën hoopt nu dat het de "goede keer" wordt en dit in het kader van de 22 jarige herdenking van de "Slag van Waterloo/Hondzocht" op 18 juni 1815.

Waterloo en Tweede Wereldoorlog

Hondzocht speelde meermaals een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van België. In 1815 werd er in de hoeve Yserbyt aan de huidige Edingensesteenweg de Slag om Waterloo voorbereid. Frederik, prins van Oranje, was op dat moment bevelhebber van een geallieerd leger dat de oprukkende Napoleon moest stoppen. In dat leger zaten soldaten uit de Nederlanden, Engeland, Zweden en Duitsland. Diezelfde Frederik van Oranje logeerde aan de vooravond van de slag om Waterloo in de hoeve Yserbyt, waar hij zijn hoofdkwartier had opgeslagen.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was Hondzocht met zijn strategische ligging tussen Halle en Edingen opnieuw het toneel van schermutselingen. Een Engelse troepenmacht rukte door Hondzocht op om Brussel te bevrijden. Er werd even nog slag geleverd met achtergebleven Duitsers met vier doden tot gevolg. Van hieruit trokken de Engelsen in één ruk verder door naar Brussel, dat nog op diezelfde 3 september 1944 werd bevrijd.'


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?