Veertienjarige veroorzaakte boerderijbrand in Kester

GOOIK – De politie van de zone Pajottenland heeft tijdens een buurtonderzoek achterhaald dat een veertienjarige jongen de brand heeft veroorzaakt die een grote schuur  in de Berghomstraat in Kester in de as legde. De jeugdrechter besloot de jongen niet te plaatsen in een gesloten instelling.

Op woensdag 15 april brak er in de namiddag een brand uit in een hoeve in de Berghomstraat . Bij deze brand geraakten twee personen onwel door het inademen van de rook tijdens het ontruimen van de hoeve.

Aangestoken

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft het labo ter plaatse gevraagd en een branddeskundige aangesteld. Deze kwam tot de conclusie dat er geen technische oorzaak was en dat de brand werd aangestoken. Hij stelde ook op andere plaatsen op het domein verschillende brandhaarden vast, die na verder onderzoek niet noodzakelijk gelinkt waren aan de huidige brand.

In de nacht van 16 op 17 april deed zich opnieuw een brand voor op dezelfde locatie. Het parket stuurde opnieuw een deskundige ter plaatse om de oorzaak te achterhalen. Deze kwam tot de conclusie dat het niet uitgesloten kan worden dat de tweede brand een gevolg is van de eerste brand. Er is dus niet noodzakelijk sprake van een nieuwe opzettelijke brandstichting.

Spelende kinderen

De politie van de zone Pajottenland heeft na de feiten een buurtonderzoek uitgevoerd en verschillende verklaringen van getuigen afgenomen. Die hadden spelende kinderen opgemerkt. Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar een veertienjarige jongen uit Gooik die na verhoor bekende dat hij de brand had veroorzaakt maar niet opzettelijk. Hij zou samen met zijn broertje de hoeve hebben betreden, een stukje isomo in brand hebben gestoken en dit per ongeluk in het stro hebben laten vallen. Dat veroorzaakte de grote brand.

Het parket Halle-Vilvoorde vermoedde aanvankelijk dat de brand opzettelijk kon aangestoken zijn en besloot daarom om de jongen vrijdagnamiddag te laten voorleiden voor de jeugdrechter om hem te laten plaatsen in een gesloten instelling. De jeugdrechter is hier niet op ingegaan en heeft de jongen laten beschikken.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?