De Collectioneurs: Opmerkelijke archeologische vondsten in Gooik

REGIO - Tijdens Erfgoeddag op 26 april, tonen 50 privéverzamelaars hun unieke collecties op tien locaties in het Pajottenland en de Zennevallei. Van oude bromfietsen, strips tot uniek materiaal uit de Eerste Wereldoorlog zijn er verzamelingen te bewonderen. We zetten enkele collecties in de kijker.

GOOIK- Landschapsdeskundige en Gooikenaar Bart van Camp stelt zijn gigantische archeologische verzameling uit het Pajottenland  tentoon in de spiegeltent in Gooik vanaf 26 april. Al tien jaar doet hij aan akkerprospecties, een passie die heel zachtjes is gegroeid. Ondertussen telt zijn verzameling duizenden stukken uit de periode van de Neanderthalers, de eerste neolithische boeren, de Kelten, de Gallo-Romeinen en de middeleeuwen.

De landschapsdeskundige is pas tien jaar geleden geïnteresseerd geraakt in archeologie toen hij naar Kesterheide verhuisde, een plek met Romeinse roots. "Mijn passie voor archeologische vondsten is hier ontstaan in het prachtige breugellandschap van het Pajottenland", vertelt Bart. Het eerste stuk dat hij in Gooik vond was een prehistorische schrabber. Dit is een werktuig uit het stenen tijdperk dat gebruikt werd voor o.a het schoon en vetvrij maken van dierhuiden. “Bij elk stukje dat ik vind ben ik nog steeds zo blij als een klein kind", aldus Bart.

Gepolijst bijl en glazen La Tène armbanden

Hieronder zie je een gepolijste bijl uit silex of vuursteen. Het materiaal waarvan deze bijl gemaakt is komt uit de mijnen van Spiennes, een dorpje uit de Belgische provincie Henegouwen. Deze bijl dateert uit de Michelsbergcultuur, ongeveer 4000 jaar voor Christus.  Bart vond deze bijl op de Kesterheide. "De bijl uit vuursteen werd hier in deze regio gebruikt door de eerste landbouwers", vertelt een zeer enthousiaste Bart.  Daarnaast vond hij nog honderden andere vuurstenen werktuigen. Ook glazen La Tène-armbandfragmenten uit de late ijzertijd uit de periode van 200 tot 50 jaar voor Christus werden gevonden, en kraaltjes in glaspasta. "Dit soort armbanden wordt gevonden over heel Europa en zijn ook steeds aan de Keltische cultuur gelinkt. Deze vondsten veronderstellen dus een continuïteit tussen de midden- en late ijzertijd en wellicht ook de Gallo-Romeinse periode", weet de amateur-archeoloog, "want van op de Kesterheide was tot voor kort alleen de hoogtenederzetting uit de 5de eeuw voor Christus gekend."

Vicus van Kester

Wanneer er archeologische stukken worden gevonden meldt Bart Van Camp het aan de bevoegde instanties. Soms worden ensembles of vondstconcentraties onderzocht. Een universiteit doet dan bijvoorbeeld onderzoek naar luxe-aardewerk uit de Romeinse vicus van Kester.  Andere stukken komen dan tenslotte terecht in het depot van Onroerend Erfgoed. Soms doen universiteiten beroep op de kennis van Bart. Zo kreeg hij ooit de vraag van de KU Leuven om mee te helpen bij het reconstrueren van het Gooikse landschap.

In spiegeltent

Ook de Heemkundige Kring van Gooik zal nu zondag 26 april een aantal verzamelaars bij mekaar brengen met (een deel van) hun eigen collectie, tussen 14 en 18 uur. Dit keer niet in de Schuur van De Cam (die bezet was), maar wel degelijk in de Spiegeltent, achteraan de bibliotheek in het centrum van Gooik. Deze ruimte is eigenlijk al een stuk erfgoed op zich, dat maakt het nog meer de moeite waard om eens langs te komen!

Wat zal er allemaal te zien zijn: unieke oude bierglazen, voorwerpen uit de Eerste / Tweede Wereldoorlog, heel speciale oude woordenboeken, exclusieve strips, oude elpees (vinylplaten) uit de jaren 1960, ’70 en ‘80; een groot aantal opgegraven restanten uit de Keltische, Romeinse en middeleeuwse periode in Groot-Gooik; heel speciale oude fototoestellen, doodsprentjes, … De moeite waard om deze speciale verzamelingen te komen bekijken! De toegang is gratis en je kan er ook iets drinken…

Wie toch nog graag met zijn of haar verzameling die zondag naar de spiegeltent wil komen, mag de HKG contacteren, zo snel mogelijk, op nummer 0494 03 68 70 of via jp.deloecker@telenet.be.

Voor meer info voor de hele regio, verwijzen we naar de website www.decollectioneurs.be.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?