Vlamingen en Brusselaars promoten samen het Fiets-GEN

HALLE / BRUSSEL - Met twee fietstochten op 1 mei op 7 mei willen stadsbeweging BRAL en Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei het fiets-GEN promoten als efficiënte fiets-as voor woon-werkverkeer én als recreatieve as. Ze krijgen daarbij de steun van de Fietsersbond en Coördinatie Zenne. "Vlamingen en Brusselaars slaan de handen in elkaar om te tonen dat er een alternatief is voor de wagen om je te verplaatsen tussen Brussel en de Rand. Want zowel Vlaanderen als Brussel zijn gebaat bij minder files en minder luchtverontreiniging", klinkt het.

Het fiets-GEN staat voor Fiets-Gewestelijk Expresnet, een directe verwijzing naar het Gewestelijk Expresnet (GEN) van de spoorwegen. De routes van het fiets-GEN moeten de snelwegen onder de fietspaden worden.

"Met deze twee initiatieven spitsen we ons toe op de 'Kanaalroute', dat is één van de twee fietssnelwegen die als in 2011 als prioritair naar voren werden geschoven", klinkt het bij de initiatiefnemers. "Nochtans is de Kanaalroute tussen Halle en Brussel nog helemaal de naam van fietssnelweg niet waardig. De Vlaamse en Brusselse overheid zouden hiervoor 15 miljoen euro per jaar vrijmaken maar op het terrein is daar weinig van te merken. Volgens de laatste tellingen van de provincie Vlaams-Brabant passeren op de Kanaalroute nochtans dagelijks tussen de 300 en 500 fietsers per dag, en dit zowel in de week- als in weekenddagen. Deze route heeft dus zowel een belangrijke recreatieve als functionele functie."

Om de grote potentie van het fiets-GEN in de verf te zetten, organiseren BRAL, RLPZ en Fietsersbond twee interregionale fietstochten:  een ‘recreatieve fietstocht’ van Brussel naar Halle (1 mei) en een ‘functionele fietstocht’ tussen Halle en Brussel (7 mei).

Alle info en inschrijven via www.brusselhallebrussel.be


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?