Gouden Leeuw voor Anne Teresa De Keersmaeker op Biënnale Venetië

LENNIK - De Biënnale van Venetië heeft vandaag een Gouden Leeuw toegekend aan choreografe Anne Teresa De Keersmaeker (55) uit Gaasbeek voor heel haar oeuvre.

De Keersmaeker wordt op de site van de biënnale omschreven als ‘een leidende figuur op het gebied van de Belgische en Europese dans sedert de jaren tachtig’.

Zij maakt een ‘originele synthese van formele strakheid en pathos’ en dat was reeds te merken in haar ‘verbluffend debuut’, Rosas danst Rosas.

Voorts heeft Virgilio Sieni, voorzitter van de afdeling Dans van de Biennale, woorden van lof voor ‘haar poëtisch gebaar, gestalte gegeven door het lichaam, dat heeft geleid tot een significante verschuiving tussen westerse culturen naar het begrip van het lichaam in het toneel als medium voor het experimenteren met taal’.

Kortom: lichaamstaal als communicatie. Sieni bewierookt voorts hoe De Keersmaeker het lichaam in de ruimte (van het podium) gebruikt als ‘platform van de wereld’.

Op de Dansbiënnale van Venetië was De Keersmaeker in 2001 aanwezig met het stuk ‘Rain’ (Regen), waar de dansers dansen onder een regen van zilverdraad, begeleid door de minimalistische muziek van Steve Reich (‘Music for 18 Musicians’).

Bron: De Standaard/Belga -Foto: LA BIENNALE


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?