“Pajottenland zoekt jouw ideeën…om ze samen uit te werken”

REGIO - Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal werden door Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant erkend als Leadergebied 2014-2020. De komende zes jaar is er ongeveer 1,7 miljoen euro beschikbaar om in deze gemeenten projecten rond plattelandsontwikkeling en -vernieuwing te realiseren.

“Leader, Lokale Ontwikkelingsstrategie, Plaatselijke Groep, innovatief werken…: moeilijke termen die het gevaar inhouden dat vooral beleidsmensen en middenveldswerkers actieve inbreng hebben in de manier waarop de Europese plattelandsmiddelen tijdens de volgende jaren zullen ingezet worden. De oproep die nu wordt gelanceerd wil aan alle inwoners van het Pajottenland een signaal geven om mee te denken en mee te werken aan een sterkere streek: een regio die niet wil stilstaan of stilvallen, maar er kwalitatief wil op vooruitgaan”, zegt Michel Doomst, voorzitter Pajottenland+

Waar moet het dan heen met het Pajottenland?

“Zeg ons welke accenten wij moeten leggen. Wat zijn de uitdagingen? Waar zie je kansen of bedreigingen?  Waar moeten we vanuit de 7 gemeenten zeker aan denken? Heb je misschien zelf voorstellen? Projecten?”, vraagt Doomst.

De volgende jaren zal Pajottenland+ vooral inzetten op drie thema’s:

-           Zoeken naar alternatieve energie en zuinig gebruik op het platteland = duurzame energie en klimaatadaptatie

-           De zo typische identiteit van de streek nog versterken en ook in de markt zetten = profilering en promotie van de streekidentiteit

-           De verdorping van onze gemeenten die hun eigenheid niet mogen verliezen = leefbare dorpen.

Boerenverstand

Voor die thema’s mag je je denkwerk overmaken aan Pajotenland+.

Er zijn drie vuistregels. “Steek bij je plannen heel wat boerenverstand. Denk aan de band die wij allemaal al eeuwen hebben met de landbouw en het feit dat wij ook naar de toekomst een landbouwstreek willen blijven. Landbouw in de brede betekenis van het woord: de economische factor maar ook landschap, recreatie, voedsel-recht-van-het-erf…. Landbouw moet een groene draad zijn bij onze projectvoorstellen”, stelt Doomst.

MIJN gedacht in ONZE buurt.

Je eigen ideeën zijn uiterst belangrijk om aan te brengen, maar het is nuttig als je dat met anderen deelt en in een project steekt. Pajottenland+ wil samenwerken met mensen in hun directe omgeving. Probeer dus naar buurten, dorpen en verenigingen je punt op te bouwen.

Pajottenklant

“We mikken op het Pajottenland, maar zeker op de Pajottenklant. We zullen zonder economische onderbouw niet alleen ’s nachts maar ook overdag enkel nog recht hebben op slapen in onze dorpen als we aan al ons denkwerk en actieplannen ook geen economische return koppelen. We hebben het mooiste Bruegellandschap om te beleven. De beste bieren en gerechten om te proeven, landbouwproducten vers van het erf: die moeten in marktwaarde stijgen. Zonder economische onderstroom geen levendig streekgebeuren. Laat ons je mening weten: we doen er alles aan om ze in daden om te zetten. Ik Pajottenland, jij Pajottenlandt,….”, besluit Doomst.

Leader

Leader (‘Liaisons entre Actions de développement de l’économie rurale’) houdt een specifieke manier van besturen in. Afgevaardigden van openbare besturen, middenveldorganisaties en plattelandsondernemers werken er samen. De Europese Unie heeft Leader een aparte methodiek meegegeven. Zo worden er kansen gegeven aan ideeën die opborrelen vanuit de gemeenschap (bottom-up), maar ook innovatie, duurzaamheid, gebiedsgericht werken en actieve betrokkenheid en inspraak van de bevolking komen aan bod. Sectoroverschrijdende samenwerking over de gemeentegrenzen heen is belangrijk om aan regiocohesie te werken. Europa, maar ook de regio schuiven een aantal doelgroepen naar voren die bij projectuitvoering moeten worden betrokken: landbouwers, vrouwen, jongeren, slecht gehuisveste gezinnen, sociale groepen en individuen, …

Bijkomende criteria voor een project zijn:

-meerwaarde voor de streek

-versterken van het platteland en de plattelandsfuncties

-netwerkvorming en uitwisseling tijdens de samenwerking

-duurzaamheid van het project na de Leaderperiode

-nieuwe producten of diensten, methoden en samenwerkingsverbanden

-originele vormen van organisatie of uitvoering die zorgen voor een meerwaarde

-mogelijke toepassing van milieuvriendelijke technieken of materialen

-behoud van werkgelegenheid of creatie van nieuwe jobs

-grote betrokkenheid van de plaatselijke bevolking en van doelgroepen

-projectuitvoering binnen de 7 gemeenten van Pajottenland+

-het project bevat geen milieubelastende aspecten

-opgedane kennis en resultaten ter beschikking stellen van P+ en andere plattelandsgebieden

-het project is conform de Vlaamse, federale en Europese wetgeving.

-heel belangrijk: sector- en gemeentegrensoverschrijdende samenwerking

-commerciële initiatieven en individuele projecten komen niet in aanmerking

 

Nog een niet onbelangrijke beperking: Leader+ betaalt niet alles… Er wordt ook een eigen financiering van 35% verwacht.

Voor projectuitvoering vanaf 1 oktober 2015, en met een looptijd van maximum drie jaar, kunnen ideeën en voorstellen worden ingediend tot 1 mei. Het project start ten vroegste op 1 oktober. 

Heb je nog vragen of een idee voor een project?

Schrijf je idee kort en duidelijk neer (één pagina is ruim voldoende) en stuur het naar vzw Pajottenland+, Molenstraat 26, 1760 Roosdaal of mail naar jos.huwaert@pajottenland.be. Vergeet je eigen adres en telefoonnummer niet te vermelden, want we zullen nadien met jou contact opnemen om je idee te bespreken en samen verder uit te werken. Vermeld ook binnen welk(e) thema(’s) van Pajottenland+ jouw projectidee past.

De volledige ontwikkelingsstrategie lees je op www.pajottenland.be. Je vindt er ook een document om je eerste idee(en) te verwerken en aansluitend via mail te sturen. Als je nog vragen hebt, contacteer je Jos Huwaert.  


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?