Lennikse brandweerlui nemen afscheid van commandant Koen Roesems

LENNIK- Met een gemoedelijk samenzijn hebben de Lennikse brandweerlui hun commandant uitgewuifd. Koen Roesems is directeur logistiek in de brandweerzone Vlaams-Brabant-West geworden. De Lennikse brandweerpost wordt nu geleid door kapitein Danny Van Laethem en valt onder de bevoegdheid van majoor Elmar De Geyter.

Danny Van Laethem schetste de loopbaan van Koen Roesems die op 1 oktober 1987 bij de Lennikse brandweer aansloot als vrijwilliger. “Dat je ambitie had, was geen geheim en dat je het ver ging stoppen stond in de sterren geschreven. Toen je tijdens de opleiding Helper werd gevraagd waarom je brandweerman wilde worden, deed je de legendarische uitspraak: ‘Ik ga niet bij de brandweer om brandweerman te worden maar wel om brandweercommandant te worden.’ In 1999 was het zo ver en werd je commandant van brandweer Lennik. Je zal de geschiedenis in gaan als de eerste en enige beroepscommandant van brandweer Lennik.”

Onder het bevel van Koen Roesems is de brandweer enorm geëvolueerd. “Eén van je verwezenlijkingen was een ziekenwagenpermanentie. Zo een 6  jaar geleden stelden we vast dat de beschikbaarheid van de vrijwilligers overdag sterk daalde waardoor we geen onmiddellijke uitruk konden verzekeren. Je stapte naar de burgemeester om een brandweerpermanentie te onderhandelen. Ook heb je het administratief en beroepskader uitgebreid. Zo ben je verantwoordelijk voor de aanwerving van een verpleger, een beroepsofficier, een administratief bediende en een veertiental beroepsbrandweermannen”, ging Van Laethem verder. Roesems kon ook samen met de gemeentebesturen van Herne, Galmaarden en Bever in Tollembeek een voorpost met een dertigtal vrijwilligers opstarten.

De afscheidnemende commandant hield een korte toespraak waarin hij aanhaalde dat die 15 jaren als dienstchef zijn voorbij gevlogen. “Het was boeiend, het was vermoeiend, er waren leuke maar ook droeve momenten, er waren hoogtes en laagtes, het was meestal met volle goesting, het was soms vierkant tegen de goesting. “

“Maar 15 jaar lang hebben we gedaan wat ons in de gegeven omstandigheden het beste leek, heb ik getracht om de dienst in eer en geweten op een correcte manier  te leiden en steeds het belang van brandweer Lennik  voorop te stellen. Of ik daar in geslaagd ben, laat ik over aan jullie oordeel”, besloot Roesems.

De brandweerlui bedachten Koen Roesems met een laptop als afscheidsgeschenk. Ze hadden nog een ander idee maar dat bleek overbodig.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?