Duitse student bezorgt Galmaards gastgezin tweede jeugd

GALMAARDEN-  Na een oproep van het uitwisselingsprogramma “Youth For Understanding” (YFU) naar gastgezinnen in de streek, besloten Johan Lijsen en zijn partner Guido Reygaerts een student uit Duitsland te verwelkomen. Op zeven maanden tijd is de Duitstalige student Gustav Kelnn (16) bijna perfect Nederlandstalig en zijn nieuwe familie en vrienden zijn gehecht aan hem geraakt.

Guido leerde YFU kennen toen de organisatie in april 2014 een oproep deed naar gastgezinnen. Het is pas in augustus, toen YFU nog steeds gezinnen zocht, dat hij aan zijn partner voorstelde om een leerling te huisvesten.

15 augustus

Twee weken later kwam Gustav al met de trein toe vanuit Duitsland. Hij woont zowat 200 kilometer ten Noorden van Berlijn en was 10 uren onderweg. Samen met zijn nieuw gezin, ging hij op zoek naar een nieuwe school in de buurt. Hij koos zelf voor het Koninklijke Atheneum van Geraardsbergen waar hij de richting economie en talen volgt. “In de school dachten ze dat het misschien een belemmering zou zijn om een anderstalige student aan te nemen maar ze zagen het ook als een verrijking” vertelt Guido. Bij de eerste rondleiding werd alles in Duits uitgelegd en Gustav mocht zich in het Engels uitdrukken. Tegen eind september zei hij al tegen zijn gastgezin: “En nu geen Duits meer.” Begin oktober begon hij zich in het  Nederlands uit te drukken en vandaag spreekt hij vlot Nederlands. Daarnaast, volgt hij ook Frans, Engels, Spaans en Duits. “Ik wou nog regelmatig mijn moedertaal horen dus zo heb ik een goede compromis gevonden”, vertelt Gustav. Naast zijn kameraden op school, heeft hij ook vrienden gemaakt bij de Chiro en de buren. “Ik was dit jaar op meer fuiven dan de laatste jaren in Duitsland”, vertelt de jonge Duitser.  Zijn gastheren vertellen dat hij schitterend opgevangen werd, zowel op school als bij de Chiro. “De mensen zijn hier enorm vriendelijk,  zelfs meer dan in Duitsland”, aldus Gustav.

Een tweede adem

Dankzij Gustav komen Guido en Johan ook vaker buiten. “Het was de bedoeling om uit onze comfortzone te geraken. Het is hier altijd rustig en kalm. We wilden graag uit onze dagelijkse routine”, vertelt Johan. Samen met zijn gastgezin bezocht Gustav Brussel en de grote Vlaamse en Waalse steden. Hij leerde veel over de historische achtergrond en de mentaliteitsverschillen die in ons land bestaan. Voor het koppel, dat zelf geen kinderen heeft, is het een ingrijpende maar verrijkende ervaring. “Via FYU komt je met heel de wereld in contact. Het is echt een toffe sfeer!”, vertelt Johan. Vanuit Australië, Thailand, Duitsland of Mexico kwamen er dertig studenten uit de vier hoeken van de wereld naar Vlaanderen.

28 juni

Het is nog niet zeker dat Johan en Guido opnieuw een student gaan opvangen omdat ze beseffen dat ze erg gehecht zijn geworden aan Gustav. “Als we dit telkens moeten ondergaan is dat emotioneel niet haalbaar” vertelt Guido ontroerd. “Misschien kunnen we ons wel kandidaat stellen als crisisgastgezin of voor korte verblijven van studenten uit Wallonië bijvoorbeeld”, zegt zijn partner.

Gustav vertrekt op 28 juni terug naar Duitsland maar Johan en Guido gaan zijn rapport afhalen. “Omdat hij op school goed heeft gewerkt zal hij dit schooljaar zeker slagen. Wij hebben veertien dagen verlof genomen om naar Duitsland te gaan en het rapport aan zijn ouders te geven en om zijn vertrek een plaatsje te geven en dat wij verder kunnen”, aldus Johan.

Praktisch informatie

YFU is nog steeds op zoek naar gastgezinnen uit Vlaanderen. Wie graag deze verrijkende ervaring als gastgezin beleeft, vindt meer informatie op de site: http://www.yfu.be/ of kan een mail sturen naar crisalida@yfu.be of naar de organisatie bellen: 015/69.00.85


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?