Nog steeds taalproblemen bij noodoproepen uit Pajottenland

BEVER / GALMAARDEN / HERNE  – Burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) heeft weer een brief geschreven naar de overheid omdat hij vaststelt dat, ondanks beloften, er nog geen oplossing is voor de taalproblematiek bij oproepen naar de dienst 100.

Tijdens een bijeenkomst in de brandweerpost van Tollembeek vertelde de burgemeester van Bever, Luc Deneyer (CD&V) dat hij weer meldingen kreeg van complicaties bij oproepen naar de hulpdiensten. “Ik word nog altijd aangesproken door inwoners van mijn gemeente die, als ze het nummer 100 bellen, bij de 100-centrale in Mons uitkomen. Meestal komen ze bij operatoren terecht, die geen Nederlands kennen. Niet alle mensen kunnen zich in een stresssituatie duidelijk in het Frans uitdrukken. Dat geeft aanleiding tot misverstanden en de gevolgen kunnen soms desastreus zijn, want op zo’n moment kan er een mensenleven op het spel staan.”

Opnieuw aangekaart

De Galmaardse burgemeester Pierre Deneyer hoorde het verhaal met verontwaardiging aan. “Hoe kan het toch dat deze oproepen nog steeds op de verkeerde plaats terecht komen met de technische mogelijkheden, die er tegenwoordig toch zijn. “ Hij haalde daarover een reeds lijvig dossier uit de kast. “Het heeft ook vijf jaar geduurd voor de interventies vanuit de omliggende provincies konden opgelost worden door de realisatie van de voorpost in Tollembeek.”.

Pierre Deneyer heeft nu een brief geschreven naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om het probleem nog maar eens aan  te kaarten.  Eerdere brieven naar de vorige minister Joëlle Milquet leverden alleen maar beloften op. Op het terrein blijkt er nog niets verbeterd te zijn.

Test

De burgemeester gaat volgende week een test doen op de plaats in de Langestraat in Vollezele waar enkele jaren geleden een getuige naar de hulpdiensten belde. Toen werd er veel tijd verloren omdat de operatoren van de 101 in Mons de oproep niet begrepen.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?