Handelaars gooien taalafspraken in de vuilbak

GROOT-BIJGAARDEN - De taalafspraken die de beheerders van het nieuwe winkelcomplex 'Dansaert Park' en het gemeentebestuur van Dilbeek begin dit jaar met veel bombarie ondertekenden, lijken nog voor de opening van het winkelpark voor sommige handelszaken al helemaal vergeten. Het gemeentebestuur volgt de situatie op de voet op.

Een tweetalige folder van een fitnesszaak met vestiging in het gloednieuwe Dansaert Park zorgt voor commotie. De folder, die werd verdeeld in delen van Dilbeek, druist in tegen eerder gemaakte afspraken.

Het gemeentebestuur en de beheerders van het nieuwe Dansaert Park in Groot-Bijgaarden, dat in april de deuren zal openen, ondertekenden begin dit jaar immers een intentieverklaring over het gebruik van het Nederlands op en rond het nieuwe winkelcomplex op de terreinen tussen de Dansaertlaan, de Petrus Bayensstraat en de afrit van de R0 in Groot-Bijgaarden. Gezien de ligging van het complex, vlakbij de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wilde het Dilbeeks gemeentebestuur een aantal garanties inbouwen inzake taalgebruik.

In de intentieverklaring werd onder andere opgenomen dat de uitbaters in hun communicatie in het Nederlandstalig taalgebied uitsluitend in die taal communiceren. Het gaat dus om reclamefolders maar ook over bewegwijzering en correspondentie met het gemeentebestuur of andere overheden uit Vlaanderen. De uitbaters van Dansaert Park lieten verstaan gelijkaardige afspraken gemaakt te hebben met de winkelketens die er zich zullen vestigen.

Kort op de bal

Burgemeester Willy Segers (N-VA) is op de hoogte gebracht van de tweetalige folder en laat weten dat er kort op de bal gespeeld zal worden. Hij laat bovendien weten dat het fitnesscentrum de eerste zaak niet is die de afspraken vergeten is. "We stellen vast dat sommige van die bedrijven de regels nog niet goed door hebben", zegt Segers. "Maar het gemeentebestuur reageert zeer snel en speelt kort op de bal. Het voorbije weekend hing er van een andere zaak nog een Franstalige spandoek voor de aanwerving van personeel. Dat spandoek werd onder druk van de gemeente snel weg gehaald. We zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden."

Archief

Lees ook : Winkels Dansaert Park beloven het Nederlands trouw te blijven


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?