Voertuigtellingen beslissen mee over lot van afrit 12 (R0)

DILBEEK - Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Dilbeek zijn aan het bekijken welke effecten de afsluiting van af-en opritcomplex 12 van de Brusselse Ring (R0) zal hebben op het lokale wegennet. Bij wijze van proef zal 'Afrit Kattebroek' vanaf april een tweetal maanden worden afgesloten.

Over een mogelijke afschaffing van afrit 12, in de regio beter bekend als 'Afrit Kattebroek', is al heel wat inkt gevloeid. De afrit tussen die van Dilbeek (13) en Groot-Bijaarden (11) is een buitenbeentje omdat hij oorspronkelijk werd aangelegd omdat er vlakbij een ziekenhuis zou gebouwd worden, maar dat is er nooit gekomen. Al tientallen jaren gaan er stemmen over een mogelijke afschaffing van 'Kattebroek', maar heel concreet is dat eigenlijk nooit geworden. Tot nu.

Voertuigfrequenties vergelijken

Sinds een tweetal weken worden op verschillende punten, vooral langs de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, automatische voertuigtellingen uitgevoerd. "Bedoeling is om de hand van de tellingen na te gaan hoeveel voertuigfrequenties er in de huidige situatie zijn", zegt Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer. "In de loop van de maand april zal afrit 12 als proef een tweetal maanden worden afgesloten. Tussendoor lopen onze voertuigtellingen op dezelfde locaties verder. Nadien worden de frequenties van voor het afsluiten met die van na de afsluiting met elkaar vergeleken."

Mobiliteitsplan

Doel van de tellingen is dus nagaan welke positieve en vooral ook negatieve gevolgen het afsluiten van de afrit heeft op het verkeer. Alles zal in nauwe samenwerking gebeuren met het gemeentebestuur van Dilbeek. "Bedoeling is om in het kader van het in opmaak zijnde mobiliteitsplan na te gaan wat het effect is van het afsluiten van de afrit op het lokale wegennet (welke straten worden minder belast en welke meer) en hoeveel er naar afritten 11 en 13 stroomt", zegt schepen van mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA). "Op basis van deze gegevens willen we een standpunt innemen in het mobiliteitsplan. Maar eerst meten en weten."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?