Lennik lonkt naar Ternat voor gezamenlijke uitbating containerpark

LENNIK – Op de gemeenteraad van maandagavond kwam aan het licht dat Lennik aan het onderhandelen is met de gemeente Ternat om Lennikenaren te laten gebruik maken van het containerpark in die gemeente. Nu moeten de Lennikenaren naar het containerpark in Pepingen maar daar sleept de herinrichting naar een systeem met weegbruggen al lang aan.

Gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA-Lennik²) wilde van milieuschepen Heidi Elpers (CD&V) weten hoever de onderhandelingen over de herinrichting van het containerpark in Pepingen staan. Vanaf 1 juli 2013 verplicht OVAM de gemeenten het verwerken van grof huisvuil betalend te maken. De Pepingse CD&V heeft uitgerekend dat de gemeente Pepingen door het uitblijven van de invoering van weegbruggen een pak aan inkomsten en subsidies is mislopen.

Volgens milieuschepen Heidi Elpers loopt de overeenkomst met Pepingen nog tot in 2021. “De huidige overeenkomst is nog geldig en de dienstverlening blijft gewaarborgd. Onze burgers leiden geen nadeel. Er moeten in Pepingen investeringen gedaan worden. De onderhandelingen duren zo lang omdat beide gemeenten de beste dienstverlening willen tegen de beste prijs. De gemeente Lennik heeft geen enkele subsidie mislopen. We hebben wellicht ook geen inkomen mislopen omdat er in andere gemeenten wordt vast gesteld dat de aanbreng van grof huisvuil, na het invoeren van de weegbruggen, sterk is afgenomen. De huidige situatie zal blijven bestaan tot er een nieuwe overeenkomst is”, aldus Elpers.

Ternat

 

Gemeenteraadslid Geert De Cuyper vroeg dan waarom er met Ternat wordt onderhandeld als huidige overeenkomst met Pepingen nog tot 2021 loopt maar kreeg er geen antwoord op. De Ternatse milieuschepen Guido Van Cauwelaert bevestigt de besprekingen. “De gemeente Lennik vroeg ons inderdaad of de Lennikenaren van ons containerpark mogen gebruik maken als de besprekingen met Pepingen zouden afspringen. Lennik is welkom omdat we op ons containerpark nog overschot aan capaciteit hebben. Als we naast het afval van onze 15.000 inwoners ook nog dat van een kleine 9.000 inwoners uit Lennik zouden verwerken wordt de capaciteit in Ternat serieus verbeterd”, zegt Van Cauwelaert.

Pepingen

De Pepingse milieuschepen Greta Cochez (LVB) is op de hoogte van de besprekingen met Ternat. “De onderhandelingen met Lennik zijn nog aan de gang. Het uitbatingscontract moet herbekeken worden met de gemeente Lennik en met Haviland. Die besprekingen zouden in maart afgerond worden”, zegt Cochez. Ze wijst er op dat Lennik nog 7 jaar gebonden is door de overeenkomst. Of het contract opzegbaar is moet de schepen even nakijken. Ze beseft ook dat de rendabiliteit van het Pepingse containerpark zonder Lennik heel wat zal achteruit gaan.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?