Schepenen en gedeputeerde doen het veertig dagen zonder vlees

VLAAMS-BRABANT - In totaal elf schepenen uit negen gemeenten en de gedeputeerde van Vlaams-Brabant schrappen de komende veertig dagen zoveel mogelijk vlees en vis van hun menu.

Een aantal schepenen uit Vlaams-Brabant en de gedeputeerde gaan vanaf vandaag de uitdaging aan om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Deze uitdaging kadert in de '40 dagen zonder vlees' campagne die in 2011 voor het eerst werd gelanceerd.

Bewustwording

“In juni 2014 ondertekenden wij allemaal de Burgemeestersconvenant van de provincie Vlaams-Brabant waarbij we onze tegen 2020 onze CO2-uitstoot met 20% zullen verminderen. Deelnemen aan deze actie is een krachtig signaal dat wij alvast onze verantwoordelijkheid willen nemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen,” zegt Veerle Leroy, schepen uit Beersel.

Dagen zonder vlees is een bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. De opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. “De wereldwijde vleesconsumptie heeft jaarlijks drie miljoen hectare bos nodig. Op die oppervlakte, even groot als België ofwel als zes miljoen voetbalvelden, staan zo’n anderhalf miljard bomen,” vult Tie Roefs, gedeputeerde milieu en duurzaamheid, aan. “Op wereldschaal is veeteelt de oorzaak van 9% van de CO2-uitstoot, van 35 à 40% van de methaan-uitstoot en tot 65% van de uitstoot van lachgas. Daarom verbaast het ook niet dat de dierteelt wereldwijd een groter aandeel in de opwarming van de aarde heeft dan de hele auto- en vliegsector samen.”

Ingebakken

Dagen zonder vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes. “Voor mij gaat het een uitdaging zijn,” bekent Paul De Troyer, schepen uit Haacht. “Ik zie er stevig tegen op, maar toch draag ik graag mijn steentje bij. Vlees eten zit zo ingebakken in onze maatschappij dat we er vaak niet bij stil staan wat voor effecten die ene biefstuk of dat koteletje heeft op onze leefomgeving. Door deel te nemen aan dagen zonder vlees hoop ik wat bewuster te kunnen omgaan met mijn vleesconsumptie.”

Volgende schepenen nemen deel:

Veerle Leroy – Schepen te Beersel
Karel De Ridder – Schepen te Dilbeek
Eddie Boelens – Schepen te Grimbergen
Guido Van Cauwelaert – Schepen te Ternat
Marco Verbeckmoes – Schepen te Machelen
Bert Vanoost – Schepen te Tervuren
Paul Pues – Schepen te Oud-Heverlee
Paul De Troyer – Schepen te Haacht
Linda De Cat – OCMW voorzitter te Haacht
Dieter Van Besien – Schepen te Haacht (vanaf 2016)
Ook gedeputeerde Tie Roefs van Vlaams-Brabant en haar kabinet nemen deel.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?