Geslaagd feestconcert met de Gidsen

HALLE - Het Groot Harmonieorkest der Gidsen is een toporkest. Dat bleek nogmaals na het optreden in Halle op 11 februari 2015. De Gidsen waren te gast in cc ’t Vondel op uitnodiging van de Halse Harmonie. Die viert dit jaar haar 225ste verjaardag en heeft een historische band met de Gidsen.

Het concert begon met een feilloze uitvoering van de Dahomese Rapsodie van Merchtemnaar August De Boeck. Vervolgens kon Anthony Devriendt schitteren in het eerste hoornconcerto van Richard Strauss. Anthony is hoorn solo van het Nationaal Orkest van België en dirigent van de Halse Harmonie. Vóór de pauze weerklonk nog Praise Jerusalem van Alfred Reed.

De Ouverture à Grand Orchestre was de magistrale opener van het tweede deel. De componist, Jean-Valentin Bender, was de eerste kapelmeester van de Gidsen. Bender dirigeerde ook de Halse Harmonie, op verzoek van Servais. Anthony Devriendt soleerde opnieuw in Cape Horn van Otto M. Schwarz. Na Till Eulenspeigels lustige streiche volgde de Marche Belge van Bender. Peter François ontdekte de mars  in het Conservatorium van Brussel tijdens het onderzoek voor zijn boek ‘Servais! fils de l’harmonie’. Na enkele aanpassingen naar het hedendaagse instrumentarium werd het werk voor het eerst weer gespeeld. Afsluiten doen de Gidsen steevast met de Mars van het 1ste Regiment Gidsen, ook van Bender. Daarin gaf ook het 19-koppig trompetterskorps het beste van zichzelf. Het staat sinds 2013 onder leiding van Trompet-Majoor en Hallenaar Olivier Brichau. Geert Vanhassel praatte het geheel vlot aan elkaar.

Nu is het uitkijken naar het tweede Feestconcert van 225 jaar Halse Harmonie op 30 mei om 20 uur in de Raadzaal van het Nieuwe Stadhuis. Het Anemos Saxofoonkwartet brengt dan een hommage aan Adolphe Sax. Het volledige feestprogramma is te vinden in de speciale feestbrochure en op www.khhalle.be.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?