Inspectie neemt opnieuw verwaarloosde dieren in beslag in Heikruis

HEIKRUIS - Inspectiediensten hebben afgelopen donderdag zestig runderen in beslag bij een veehouder in Heikruis (Pepingen). In het verleden werden er op deze boerderij al meerdere malen dieren in beslag genomen. De veehouders werden vorig jaar nog voor de correctionele rechtbank veroordeeld voor dierenverwaarlozing maar gingen tegen die uitspraak in beroep.

Het was afgelopen donderdag dat de diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in totaal zestig runderen in beslag namen bij een veehoudersbedrijf in Heikruis (Pepingen). De veehouders waren daarbij lang niet aan hun proefstuk toe, het was al minstens de vijfde keer dat er de afgelopen jaren dieren in beslag zijn genomen. In totaal gaat het al om honderden dieren.

Onlangs nog werden de veehouders uit Heikruis door de correctionele rechtbank veroordeeld voor dierenverwaarlozing, maar daar gingen ze tegen in beroep. Een uitspraak in de zaak is er nog niet. Dat laat hun raadsman Hans Deneyer weten.

Strenger straffen

Weyts laat weten dat zijn inspectiediensten eerder deze maand ook al al beslag lieten leggen op dieren in Haacht, Moorslede, Ruislede en Ardooie. Bovenop de 60 runderen in Pepingen werd er de voorbije weken ook beslag gelegd op 5 runderen, 5 katten, 8 geiten, 10 honden, 40 kippen, 138 schapen en 1 ezel.

“Het gaat vaak om ronduit hartverscheurende toestanden, zodat inbeslagname de enige optie is”. De inspectiediensten maken bij inbeslagname ook een pv op, dat dan wordt doorgestuurd naar het parket. Weyts: “De kleine overtredingen pakken we zelf aan met boetes. Maar de echt schrijnende dossiers moeten voor de strafrechter komen, en dat gebeurt veel te weinig”.

Sinds de laatste staatshervorming kan Vlaanderen meebeslissen over het vervolgingsbeleid van de parketten. Weyts wil er samen met minister-president Bourgeois bij de parketten op aandringen om dierenmishandelaars kordaat aan te pakken. Weyts: “Wie niet luisteren wil, zal het moeten voelen”

De effectieve vervolging van wanpraktijken is een belangrijke prioriteit voor Weyts, die de eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn is. Weyts werkt ook aan een hervorming van het controlemechanisme, zodat er niet alleen meer gecontroleerd wordt op basis van klachten, maar ook proactief en structureel.

(Foto : Archief)

Archief

Lees ook : Inspectie en Voedselagentschap nemen voor 4de maal dieren in beslag

Lees ook : Veehouders uit Heikruis opnieuw voor de rechter na dierenverwaarlozing

Lees ook : Pepingse veehouders krijgen maximumstraf voor dierenverwaarlozing

Lees ook : Opnieuw verwaarloosde koeien in beslag genomen in Heikruis


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?