KMI zoekt betrouwbare 'Storm spotters'

REGIO -  Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is ook voor onze regio nog steeds op zoek naar 'Storm spotters'. Kandidaten worden aan een strenge test onderwopen.

Sinds de zomer van 2013 bouwt het KMI in ons land aan een netwerk van 'storm spotters' of 'storm chasers': het Belgian Storm Spotter Network (BSSN). Dit zijn  weerliefhebbers die op onweer 'jagen' of alleszins de onweersverschijnselen nauw in het oog houden.

Het KMI beschikt uiteraard over de klassieke hulpmiddelen zoals radar- en satellietgegevens om de onweersactiviteit in ons land te volgen, maar een radar ziet niet alles en geeft bijvoorbeeld de ernst van de schade door wind en hagelstenen niet weer. Tijdens onweersepisodes kunnen deze vrijwilligers hun waarnemingen rechtstreeks en in realtime doorgeven aan de weerkamer van het KMI, zodat deze indien dit nodig zou blijken meteen een waarschuwing kunnen uitgeven of aanpassen. Ook buiten het onweerseizoen kunnen de spotters belangrijke weerfenomenen zoals sneeuwval, stormschade enz... melden.

In de Verenigde Staten bestaat een dergelijke rechtstreekse samenwerking tussen storm spotters en de National Weather Service al sinds 1971. Het netwerk van het Amerikaanse "Skywarn"-programma telt intussen nagenoeg 290.000 vrijwillige spotters.
In Europa is een dergelijke samenwerking tussen bekwame spotters en nationale weerinstituten nog niet echt gebruikelijk en zelfs quasi onbestaande en het KMI wil hierin een voortrekkersrol spelen.

Strenge test

Niet iedereen wordt echter zomaar in het netwerk opgenomen. Alle kandidaten worden aan een strenge test onderworpen waarbij hun kennis over onweer en onweerswaarnemingen grondig getoetst wordt. Hierdoor kunnen de weervoorspellers in de weerkamer van het KMI elke melding volledig vertrouwen, wat natuurlijk van cruciaal belang is.

Tussen februari en april 2015 organiseert het KMI opnieuw toelatingstesten voor kandidaat storm spotters. Wie deel wil uitmaken van het netwerk surft best als de bliksem naar de webpagina met informatie over het BSSN waar hij/zij alles te weten komt over verder te nemen stappen.

(Foto : Archief)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?