Impressionante daling van koperdiefstallen op spoorwegdomein

REGIO - Vorig jaar waren er 217 koperdiefstallen op het Belgische spoorwegdomein tegenover 810 in 2013. Deze opmerkelijke daling (-73%) is het resultaat van verschillende doelgerichte acties van Infrabel, NMBS, de politie en de overheid, in het kader van het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen. Ondanks dit goede resultaat blijft waakzaamheid nodig want op sommige plaatsen in België zoals in Henegouwen, Brussel en Antwerpen wordt nog te vaak koper gestolen.

Sterke daling koperdiefstallen

In 2014 werden in totaal 217 koperdiefstallen gepleegd op het Belgische spoorwegdomein. Dat is het laagste cijfer in zes jaar. Ter vergelijking in 2013 sloegen koperdieven nog 810 keer toe. In een jaar tijd is het aantal koperdiefstallen dus met 73% gedaald.

Deze grote daling is het gevolg van verschillende doelgerichte acties uit het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen, dat midden 2013 werd gelanceerd in het bijzijn van de verschillende bevoegde ministers. Dat bevat maatregelen zoals het vervangen van koper door aluminium daar waar mogelijk. Daarnaast graaft Infrabel zijn kabels in om ze minder zichtbaar te maken. Kabels worden ook verankerd om het stelen ervan te bemoeilijken. De schroothandelaars worden gesensibiliseerd en er is sinds juli 2013 ook een verbod op cash uitbetalingen bij de verkoop van koper. Bovendien worden dieven strenger gestraft.

Recent startte Infrabel met een nieuwe sensibiliseringsactie gericht naar de betrokken politiediensten en schroothandelaars. Ze krijgen een speciaal pakket met een staal van de koperen kabels die het vaakst gestolen worden op het spoorwegdomein. Dit moet politieagenten en schroothandelaars extra helpen om het gestolen koper nog beter te herkennen.

Controleacties door Securail en politie

Vorig jaar controleerden Securail en de politie dag en nacht het spoorwegdomein. Deze acties speelden ook een belangrijke rol in de daling van het aantal koperdiefstallen. In 2014 deden veiligheidsagenten van Securail 129 interventies en werkten ze ook mee aan meerdere gecoördineerde politieacties. Langs de kant van de politie werden heel wat ploegen ingezet, samengesteld uit agenten van de spoorwegpolitie, lokale politie, hondenteams en met luchtsteun (politiehelikopter uitgerust met warmtecamera). Deze gerichte acties misten hun doel niet: een sterke daling van het aantal kabeldiefstallen en heel wat aanhoudingen en processen-verbaal. Meerdere koperdieven werden ook op heterdaad betrapt.

Hoewel het aantal koperdiefstallen door dit soort van repressie sterk daalde, blijft waakzaamheid nodig. Op sommige plaatsen in België slaan koperdieven nog te vaak toe. Vorig jaar gebeurde bijna 1 op de 2 koperdiefstallen in het gerechtelijk arrondissement Henegouwen. In Vlaanderen stelen dieven vooral in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. En ook Brussel staat bovenaan de lijst. Infrabel en NMBS roepen op om de geleverde inspanningen vol te houden.

Gevolgen voor het reizigersverkeer

Een groot deel van de kabeldiefstallen veroorzaakt vertraging voor de treinreizigers. Zeker wanneer koperdieven tijdens hun rooftocht spoorweginstallaties vernielen door in de kabels te knippen. In 2014 waren er 162 koperdiefstallen met gevolgen voor het reizigersverkeer. In 2013 waren dat er nog 498. Een daling van 67%. Vorig jaar veroorzaakten kabeldiefstallen gemiddeld 40 minuten vertraging per dag. In vergelijking met 2012 (het zwarte jaar) was dat gemiddeld nog 3u30 vertraging per dag.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?