Kyotomobiel zorgt voor eerste wijkrenovatie met duurzame energie

BEERSEL – In Lot werd de Kyotomobiel voorgesteld, die wordt ingeschakeld voor een duurzame energierenovatie van wijken. De wijk rond de Frans Walravensstraat in Lot komt als eerste in Vlaams-Brabant aan de beurt.

De Kyotomobiel is een volledig duurzaam gebouwd mobiel bureau. Deze mobiel is  voorzien van 25 cm houtwolisolatie, resolschuimplaten, ecologische roofing, PV-zonnepanelen, warmtepomp en een batterijopslagsysteem dat 8 uur autonomie verschaft.

Beersel, Halle, Dilbeek en  Gooik

De Kyotomobiel wordt de komende jaren in  Beersel, Halle, Dilbeek en  Gooik geplaatst om vandaaruit alle inwoners van de wijken te begeleiden rond duurzame energie in de eigen woning.

Zo kan woning per woning in kaart gebracht worden met een thermografische camera, een individueel energiebesparings- en -opwekkingsplan opgesteld worden,  een groepsaankoop op wijkniveau voor alle mogelijke duurzame energierenovaties georganiseerd worden en is er een begeleiding bij de renovatie van een woning.

‘Via de Kyotomobiel willen we 400 woningen op 2 jaar tijd renoveren en  per woning het energieverbruik halveren. Zo kunnen we jaarlijks  400 000 m³ gas, 248 000 euro en 1000 ton CO2 besparen. Ook belangrijk hierbij is dat we vertrekken vanuit de sociale dynamiek in de wijk. Buren maken elkaar warm voor duurzame energie’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘We geven dit project graag onze steun omdat het ons op weg helpt naar een  klimaatneutrale provincie’.

Energiearmoede

Voor de Beerselse schepen van leefmilieu en energie Veerle Leroy moet energiearmoede een grote bekommernis zijn. “Dankzij deze Kyotomobiel gaan we nu de mensen kunnen bereiken die voordien moeilijker de stap zetten. We hebben voor deze wijk gekozen omdat er al een wijkwerking bestaat en het gebied duidelijk afgebakend is.”

Gedeputeerde Tie Roefs gaat het Pajotse initiatief als voorbeeld aanbrengen in Leuven.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?