Sociale verkaveling Herne draagt naam kunstenaar Frans Minnaert

HERNE – In aanwezigheid van heel wat bewoners is de nieuwe sociale woonwijk Frans Minnaertstraat officieel geopend. Alle huizen en appartementen zijn al toegewezen. Het zijn de eerste sociale woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia in Herne.

De verkaveling is gelegen naast de velden van voetbalclub KFC Herne en op een boogscheut van de sporthal en het station. De 37 sociale woongelegenheden bestaan uit  16 huurappartementen,  6 huurwoningen en 15 koopwoningen. De huurwoongelegenheden zijn reeds allemaal verhuurd. De aktes van de laatste drie koopwoningen worden verleden op maandag 22 december 2014.

De bouw van de huurwoongelegenheden heeft   2.361.721 € (incl btw) gekost. De provincie verleende een tegemoetkoming van  300.000 € in het kader van een beleidsconforme aangroei van sociale huurwoningen.  De kostprijs voor de bouw van de koopwoningen klokte af op   1.946.294€ (excl. btw).

Goedkoper

“Op de private markt voor sociale huurwoongelegenheden ligt de huurprijs zowat tussen  700 en 865€. De sociale huurprijs die onze huurders echter betalen bedraagt minimaal  228€. De sociale huurprijs wordt immers berekend op basis van het inkomen van de huurders verminderd met een eventuele gezinskorting”, zegt Leen Deraedt, directeur van Providentia 

 De sociale koopwoningen zijn alle 15 even groot, alleen de percelen verschillen van grootte (2,5 tot 5 are), hetgeen zich vertaalt in verschillende verkoopprijzen. De verkoopprijzen van de sociale koopwoningen + grond (incl. btw) gaan van 167.397 tot 202.904€. De grond werd verkocht aan 70% van de marktwaarde.

 De toewijzing huurwoongelegenheden is gebeurd conform het kaderbesluit Sociale Huur en het toewijzingsreglement van de gemeente Herne.

Nieuwe bewoners

De meeste bewoners zijn  afkomstig uit Herne, de rest woonde in Gooik, Galmaarden, Oetingen, Halle en Erpe-Mere. Enkele bewoners woonden voorheen in de woningen van het sociaal woonkantoor WEBRA. Hun woningen komen nu vrij.

Sociaal objectief

Samen met de 4 woningen aan de Patriot, de twee in Herfelingen en de 6 woningen van WEBRA helpen de 37 woningen in de Frans Minnaertstraat de gemeente het objectief van 64 sociale huisvestingen tegen 2025 te bereiken.

Als de sanering van de fabriek Fondatel achter de rug is gaat een privé-investeerder er ook een grote verkaveling aanleggen. Het gemeentebestuur kan de investeerder opleggen in die verkaveling een aantal sociale woongelegenheden te voorzien.

Frans Minnaert

De gemeente gaf de weg en meteen ook de verkaveling de naam Frans Minnaertstraat. De kunstenaar kwam in 1996 in Herne wonen. Hij overleed twee jaar later in het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst.

Samenhorigheid

En er groeit al iets in de nieuwe woonwijk. Dat bleek al op de bijeenkomst voor het doorknippen van het lint. De nieuwe eigenaars van de koopwoningen gingen gezellig samen zitten en bespraken leuke plannen. Een aantal onder heb trekt samen naar de voetbal in Anderlecht.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?