‘Kerstverlichting basiliek als kers op de kersttaart’

HALLE - Dit jaar is de kerstsfeer in hartje Halle wel heel aanwezig, want nu zal ook de Sint-Martinusbasiliek in al haar glorie schitteren door talloze kerstlichtjes. De basiliek zal de Grote Markt en haar kerstmarkt vanaf 19 december met nog meer fierheid kunnen bekijken vanaf haar 71 meter verlichte hoge toren. Wie tijdens deze sneeuwloze winter toch sneeuw wil zien, kan ook dan met veel bewondering kijken naar het lichtspel.

Het is een primeur: de Sint-Martinusbasiliek prachtig verlicht en versierd om Hallenaren in deze kerstperiode meer dan ooit te verwennen. De Verenigde Handelaars van Halle (VHH) kwamen met dit sfeervolle idee op de proppen. Alles gebeurt vanuit het Huis van de Kerstman, de plek waar de Kerstman sinds kort zijn intrek heeft genomen. De voorkant van de basiliek wordt dankzij de VHH en Auvicom volledig voorzien van led-verlichting, en dit van 16 uur tot 22 uur. In het weekend kan je tot 24 uur van het lichtspel genieten. En jawel, het zal zelfs sneeuwen in Halle!

“We willen de Hallenaren een kerst geven die ze verdienen”, zegt Philip Demanet van de VHH. “We willen ze vooral in de watten leggen”, luidt het. “De goodwill van Bart Vandendaele van Auvicom heeft het mee mogelijk gemaakt alles te kunnen realiseren”, zegt Demanet enthousiast. Auvicom zorgde trouwens ook voor de prachtige verlichting voor Halle Schaatst.

De verlichte basiliek wordt dus de kers op de kersttaart op de Halse kerstmarkt dit jaar. Maar de VHH denkt ook al stilletjes aan volgend jaar. “Het is de bedoeling dat het volgend jaar nog groter wordt en dat er ook blokhutjes rond de Sint-Martinuskerk komen te staan. Al zijn dat zorgen voor volgend jaar”, aldus Philip Demanet. “We denken er ook aan om de basiliek misschien het hele jaar door te verlichten als het heropend wordt.”

Het initiatief wordt volledig gesponsord vanuit de 380 handelaren zelf. Ook de standhouders van de blokhutten op de kerstmarkt stapten blindelings mee in het verhaal, “omdat ze erin geloven”. De VHH worden ook gesteund door de stad Halle. Desondanks het idee Philip Demanet last minute te binnensprong, gaf het schepencollege onmiddellijk groen licht. Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) liet Demanet weten dat hij het een leuk initiatief vindt om de basiliek letterlijk in de spotlights te zetten.

Geen paniek, want ook bij het verlichten van de Sint-Martinusbasiliek werd aan het milieu en een eventuele stroompanne gedacht. “Het gaat om led-verlichting wat op zich al heel milieuvriendelijk is. Verder maakt Auvicom ook gebruik van 1800 Watt verlichting en dat is dan weer zeer energiezuinig”, stellen Demanet en Vandendaele gerust.

Wie z’n ogen niet kan geloven en het spektakel met andere wil delen, kan inchecken op Swarm, een applicatie van Foursquare. 

Nieuwsgierig? Breng een bezoekje aan de kerstmarkt en bewonder de basiliek met een ‘Hete mie’ in de hand.

Belangrijke data: De kerstmarkt opent op 19 december vanaf 19 uur. Tot en met 28 december kan je er nog de kerstsfeer opsnuiven.

Het Huis van de Kerstman is nog geopend van 20 tot en met 24 december van 14 tot 17 uur. Op zondag 21 december en maandag 22 december, zijn de winkels in Halle ook geopend. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?